Vanilkové rakvičky podle Knihy cukrářských receptů a návodů turnovského cukráře Jíny
Mezi nejoblíbenější české zákusky patřily a dodnes patří rakvičky. Dozvíme se něco o jejic historii a přidáme jeden z prověřených receptů z počátku 20. století.
Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Ingredience
- 30 dkg cukru
- 8 žloutků
- 1 vejce
- vanilka
Cukr a žloutky hodně vyšleháme, pak přidáme 1 vejce a vanilku a ještě našleháme. Vyšlehanou hmotu plníme sáčkem do štětečkem lehce vymazaných moukou vysypaných formiček. Kdyby se vymazávaly kakaovým máslem, nemusíme moučit a budou od forem hladké. Pečeme v normální teplotě. Ze začátku trošku pootevřeme, by dobře napekly. Dopékáme volněji, by vyschly a daly se dobře vyklepnout. Po zchladnutí zdobíme dobře našlehanou smetanou.