Věroslav Mertl: Tikot vesmíru. Křehký příběh dívky, která se bojí, že kvůli svému handicapu přijde o lásku

13. srpen 2023

Jana je mladá, půvabná plavovláska, ale osud jí do cesty postavil překážku – nemá jednu nohu a musí si vystačit s protézou. Dívka se obává, že kvůli tomu přijde v budoucnu o lásku.

Čte: Věra Galatíková
Napsal: Věroslav Mertl
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: v roce 1994

Křehký příběh mladé dívky s handicapem napsal jihočeský spisovatel Věroslav Mertl. Vyšel v povídkovém souboru s názvem Poledne, který v roce 1971 vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Rozhlasovou podobu dostal Tikot vesmíru v roce 1994. Povídku načetla herečka a dabérka Věra Galatíková.

Věroslav Mertl

Věroslav Mertl se narodil v roce 1929 v Chrášťanech u Týna nad Vltavou. Vystudoval obchodní akademii v Českých Budějovicích, poté se živil jako úředník.

Od mládí ale psal – začínal povídkami a fejetony. Na přelomu 60. a 70. let byl redaktorem českobudějovického nakladatelství Růže a jeho literárního měsíčníku Arch, zakrátko zakázaného. Po vyhazovu z Růže působil až do roku 1991 jako tajemník okresního výboru Československé strany lidové v Českých Budějovicích.

Věroslav Mertl

Plnohodnotným literárním debutem byla jeho povídková knížka Stín blaženosti, která vyšla v roce 1969 a nadchla literárního kritika Bedřicha Fučíka. Následoval román z období okupace Nám po tomto putování, povídkový soubor Poledne nebo v roce 1986 román Pád jasnovidce. Podle tohoto příběhu o muži, který se přiživuje na životě druhých, byla v roce 2002 natočena i stejnojmenná rozhlasová dramatizace.

Prozaik a esejista Věroslav Mertl byl jedním z mála katolicky orientovaných autorů, jejichž dílo mohlo v období normalizace oficiálně vycházet. Byť se o něm tak nějak nemluvilo nahlas.

„Patřil jsem prostě k autorům takzvané šedé zóny, k těm, co občas směli publikovat, občas byli zakázáni, záleželo na tom, jak se právě režim cítil silný, nebo oslabený. Psát a priori s autocenzurou se proto nevyplácelo. Z proudu svobodného psaní buď bylo to či ono vydavatelné, anebo se holt muselo čekat, až režim vydechl naposled," uvedl kdysi v jednom z rozhovorů Věroslav Mertl.

Pádu totality se dožil a mohl konečně zcela svobodně psát a publikovat. Už jako sedmdesátiletý muž vydal v roce 2000 v nakladatelství Host román Hřbitov snů, který reflektuje právě zkušenost znovunabyté svobody. V následujícím roce za něj obdržel Státní cenu za literaturu. Na sklonku života přidal ke svým knihám ještě soubor povídek Šustot smrti a poslední knihu deníků Kruhy pod očima.

Věroslav Mertl zemřel v květnu 2013 v Českých Budějovicích.

Spustit audio

Související