Vítězové soutěže Concerto Bohemia 2009 jsou známi

3. červen 2009

Ve středu 3. června 2009 zasedala odborná porota 18. ročníku Rozhlasové a televizní soutěže orchestrů a souborů mladých interpretů z České republiky Concerto Bohemia 2009.

Soutěž je letos vypsána pro orchestry symfonické a smyčcové a orchestry dechové, vždy ve složení pro 6 - 12 hráčů nebo 36 - 50 hráčů.

Červnové zasedání poroty bylo již druhým kolem letošního ročníku. První kolo se konalo v únoru a porota ve složení Jiří Teml, Otomar Kvěch a Václav Hlaváček se rozhodla poslat do kola druhého celkem šestnáct souborů. Patnácti z nich (poté, co jeden ze soutěže odstoupil) natočil Český rozhlas v průběhu měsíce dubna a května profesionální studiové nahrávky, z nichž porota v čele s čestným předsedou Iljou Hurníkem a členy poroty Felixem Slováčkem, Františkem Pospíšilem, Markem Hrubeckým a Karlem Briou vybírala ty nejlepší. Jak říkají pravidla soutěže, porota vyslechla nahrávky anonymně. Které konkrétní soubory se staly vítězi soutěže, se tedy i páni porotci dozvěděli až po konečném verdiktu.

Rozhodnutí poroty ze dne 3. června 2009 je následující:

Porota doporučila pro Koncert vítězů rozhlasové a televizní soutěže Concerto Bohemia 2009 tyto soubory:

SARABANDA - flétnový soubor ZUŠ Rychnov nad Kněžnou
ORCHESTRA PICCOLO MA GIOCOSO - ZUŠ Police nad Metují
HRADISSTIE BRASS CHOLERICA - ZUŠ Uherské Hradiště
FILHARMONIE MLADÝCH Praha
ARIES - soubor bicích nástrojů, Liberec
KOMORNÍ FLÉTNOVÝ SOUBOR S FAGOTEM Konzervatoře České Budějovice
MORAVSKÝ KOMORNÍ ORCHESTR Konzervatoře Brno
DECHOVÁ HARMONIE Konzervatoře České Budějovice
SYMFONICKÝ ORCHESTR Pražské konzervatoře

Absolutním vítězem se stal MORAVSKÝ KOMORNÍ ORCHESTR Konzervatoře Brno.

Devět orchestrů, které letos v soutěži zvítězily, vystoupí na již tradičním Koncertě vítězů ve Velkém sále pražského paláce Žofín, který se koná 14. listopadu 2009. Koncert odvysílají Český rozhlas 3 - Vltava a Česká televize.

V příloze naleznete Listinu vítězů.

Spustit audio