Vulgarismy v Toboganu

9. červen 2023

V průběhu přímého přenosu, který je sledem spontánních, nepřipravených promluv, se situace mění každým okamžikem.

Dobrý den,

velice ráda poslouchám ČR dvojku, ale zdá se mi, že i sem se probojovává vulgarita. Jen z posledních Toboganů: pan Slováček to posral, paní Chýlková hrála kurvy. Je to polední vysílání. Vím, že namítnete, že živé, a za hosty nemůžete, tedy alespoň moderátor by je měl usměrnit, také živě a ne se tomu smát. Jste Český rozhlas, a podle toho by mělo vysílání vypadat. Přesto, že mne to rozčílilo, děkuji za spoustu krásných pořadů.

Zdraví

H. K.

______________________________________________________________________

Vážená paní,

děkuji Vám za dopis, který svědčí o tom, že stejně jako já máte zájem na co nejvyšší kultuře mluvného projevu v Českém rozhlase. O jeho obsahu jsem pana Cibulku informoval. Nemám důvod jej bránit, zastupuji zájmy posluchačů. Máte pravdu, vulgární výrazy se zvláště v zábavném typu programu a v dopoledních hodinách z veřejnoprávního rozhlasu ozývat nemají.

Nicméně dovolím si podotknout, že moderování zábavného živě přenášeného pořadu vyžaduje jiné prostředky než například soustředěné promluvy a interpretace literárních textů v klidu rozhlasového studia, v situaci, kdy se vše nahrává a poté upravuje a odstraňují se nedostatky. V průběhu přímého přenosu, který je sledem spontánních, nepřipravených promluv, se situace mění každým okamžikem. Někdy má smysl hosty usměrnit, jindy má smysl nechat i zaznít nějaký ostřejší výraz, který v dané chvíli nezapůsobí vulgárně, to záleží na kontextu. Cílem Toboganu je zpříjemnit posluchačům sobotní dopoledne, vytvářet pozitivní, uvolněnou atmosféru, která dovoluje vytváření nečekaných situací a práci s jazykovým i situačním humorem. Rizikem je, že se něco občas nepovede, že vtip zůstane v půli cesty, situace není rozvinuta, prostě něco se pokazí. A to je přesně ta situace, kterou popisujete, ale zcela zabránit něčemu podobnému s ohledem na přímý přenos nelze.

Aleš Cibulka je noblesní a slušný člověk a v Toboganu hraje roli, kterou jsem popsal výše. Myslím, že nejvíce mrzí výskyt zbytečných vulgarismů nebo nepovedená promluva hostů jeho samotného. A že si z toho bere poučení především on sám.

Se srdečným pozdravem a s díky za pochopení

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio