Vůně podle obrázku

9. říjen 2006

Pokud jste v uplynulém týdnu hlasovali v naší internetové anketní otázce, pak víte, že tentokrát jsme se vás neptali na žádné technické novinky anebo záležitosti ohledně pravidel, ale byla to čistě pocitová doslova vonící otázka. Zajímalo nás totiž, jestli podle vás patří do auta voňavka? A podle většiny hlasujících ano, jedenáct procent tak odpovědělo bez výhradně, 56 procent bylo opatrnějších a zvolilo variantu jak která, zatímco zbývajícím 33 procentům respondentů osvěžovače vzduchu v autě přímo vadí. Jak tedy najít správnou vůni?

Podobně jako deodorant či voňavka odráží i osvěžovač vzduchu v autě osobnost člověka, i když je zřejmé, že mnozí mu nevěnují takovou pozornost jako při výběru vůně pro sebe, přesto do mnoha našich aut osvěžovače neodmyslitelně patří.

"Určitě. Je to důležité."
"Mám nějaký ten parfém do větráčku."
"O to se nestarám. Já myslím, že kdyby to manželce vadilo, tak do auta nějaký koupí."
"Málokdy je používám. Občas třeba nějaký koupím, ale minimálně."
"Nemám, protože mi to vadí. Mám to spojené s nějakým nepříjemným pocitem, takže nemám."
"Občas, ale ne pravidelně. Když si vzpomenu koupit něco na benzině."
"Máme vůni. U nás se o to stará manžel. Já mám domácnost a manžel auto."

Osvěžovače do auta se většinou kupují na benzínových pumpách a jak mi potvrdila prodavačka z benzínky na pražských Vinohradech, tak řidiči opravdu mají z čeho vybírat.

"Existují osvěžovače gelové, klasické ve tvaru stromečků, rozprašovače a do větráků. Vyrábějí se nejrůznější vůně od vanilky a borovice až přes ovocné, potom nějaké, které mají simulovat například pánské vůně."

A co se prodává nejvíc?

"Největší přednost mají klasické stromečky, ty se prodávají nejvíc. Potom asi větrákové vůně. Asi záleží na ceně a možná také proto, že stromečky jsou klasika."

Osvěžovače vzduchu do auta se dají pořídit už od dvaceti, třiceti korun, ty nejdražští pak stojí kolem stopadesáti korun. Jenže ať levný nebo drahý, každý má jinou vůni. A tady může nastat problém, protože jak říká jeden profesionální řidič.

"Je to indivuduální. Co voní jednomu, nemusí vonět druhému."

Ale prodejci vědí, že jsou vůně, které voní mnoha z nás. Jaké jsou nejoblíbenější?

"Často je to vanilka, kokos a nebo potom nějaká ovocná vůně. Ony právě třeba ty větrákové vůně mají takové specifické aroma. Jsou lidé, kteří chtějí vyloženě jeden konkrétní typ, například antitabákovou vůni, a žádný jiný nechtějí, protože si na něj již zvykly a je to jejich oblíbený typ vůně."

Antitabáková vůně do auta je pro kuřáky bezpochyby výhodná, ale jak vybrat mezi těmi ostatními?

"Ani nevím. Většinou si beru květinové vůně. Na krabičkách jsou testery a mě se květinové vůně líbí, takže asi podle toho. A manželovi se líbí to, co se líbí mě."

"Většinou si je vybírám u benzinových pump a asi si přivoním. A nebo si to řeknem takhle mezi řidiči, co máme vyzkošený, která je dobrá a která není dobrá."

"Samozřejmě si čichnu a vůně která se mi zdá relativně dobrá, jakoby nenásilná do toho auta, tak tu si koupím."

"Podle toho, jak vypadá. Co mě zaujme a jaký je tam obrázek."

A taky si teď říkáte: Vybírat osvěžovač vzduchu podle obrázku? Nic neobvyklého, jak mi prozradila sličná prodavačka z vinohradské benzínky.

"Je to možné. Jestliže si kupujete vůně s motivy slečen, tak si možná kupuje tu, která se mu líbí, blondýna nebo bruneta. K tomu je nějaká vůně, ale většinou je stejná."

Spustit audio