Výběr informací v Zelené vlně

8. červen 2021

Při rozhodování, jakou informaci zařadit, hraje velkou roili místo, na němž k problému dochází, a hrozící rozsah komplikace.

Dobrý den,

nevím kde je chyba, ale zjistil jsem, že dost lidí přestalo poslouchat Radiožurnál jen pro agresivní znělku Zelené vlny, úplně to chápu. Co je nejhorší, že postrádá smysl. Já zavolám, že hoří auto a silnice bude pravděpodobně uzavřena a nic, zato, že někde stojí na kraji vozidlo... Nebo je neprůjezdná silnice, na hodiny, zelená vlna to neodvysíla a nechá tam další auta najíždět, ale místo toho se dozvím v podstatě nepodstatnou věc opět.

Dnes jsem v zpětnem zrcátku na dálnici viděl, jak z malé dodávky jedoucí v prostředním pruhu na dálnici vypadlo několik cca 3 m balíku a vozidla včetně nákladních prudce vybočují, ta dodávka zastavila v pravém pruhu, který soustavně nazývané pro kamiony. Čímž vychováváte i řidiče osobních vozidel, že jedou vedle kilometry prázdného pravého pruhu a všichni se tam 'perou' o zbývající dva a já je de facto protiprávně podjíždím. Zkrátka každý má jezdit v pravem pruhu, nepředjíždí-li. Ale to je marný. Čímž tam vznikla opravdu kolizní situace, navíc byl předpoklad, že řidič dodávky půjde zboží sebrat do prostředního a levého pruhu dálnice. A opět, nejen, že nic hned, ale ani v nadcházející pravidelné relaci nic.

Já nevím,jestli už jsem blázen já, nebo se hloupost stala běžnou normou a bude hůř. Protože opravdu velmi často tam jsou blbosti. Kdybych volal na každé auto a situaci, nebylo by tam nic jiného. Zkrátka to, co nestihnete odvysílat, zkrátka nevolám. Lidé mají sledovat, předvídat a není problém. A jelikož už to trvá roky, přestávám poslouchat po 20 letech váš, náš rozhlas a pravděpodobně nevidím důvod platit poplatek, když doma rádio nepoužíváme. Ale to je jedno, když stejně je státní a více a více v rukou lidí, které odsuzuji pro jejich postoje. Stále tak zkostnatělý, ač některé projekty byly fajn, včetně stálic typu Lucky Výborné, ale to přežiji.

S pozdravem 

A. H.

________________________________________________________________________

Vážený pane,

nemohu zasahovat do systému, jakým se přijímají a vyhodnocují telefonáty z terénu, těžko určit, proč v situacích, které popisujete, se dala přednost jiným informacím. Obecně z diskusí s vedoucím Zelené vlny vím, že velkou roli hraje místo, na němž k problému dochází – přednost mají hlavní tahy, což je logické, samozřejmě též hrozící rozsah komplikace. Pokud byste uvedl datum a hodinu, snad by se daly dohledat konkrétní důvody. Dovolte ještě jednu poznámku. Český rozhlas není státní, stát jej nefinancuje ani neřídí. Má povinnost ze zákona věcně a korektně informovat, ale v publicistice se dává velký prostor opozičním názorům, které často vládu kritizují – to by v případě státního rozhlasu bylo jen stěží představitelné.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio