Vyhlášení 19. ročníku soutěže

26. říjen 2009

Český rozhlas a Česká televize vyhlašují XIX. ročník rozhlasové a televizní soutěže mladých souborů a orchestrů Concerto Bohemia 2010 v těchto kategoriích:
I.Orchestry a soubory smyčcové nebo s převahou smyčcových nástrojů od 12 do 36 hráčů:
A) Konzervatoří
B) ZUŠ - studentské (do 25 let)
C) ZUŠ - žákovské (do 16 let)
II.Orchestry nebo soubory dechových nástrojů od 12 do 36 hráčů:
A) konzervatoří
B) ZUŠ - studentské (do 25 let)
C) ZUŠ - žákovské (do 16 let)

Podmínky soutěže:

1. Soutěže se mohou zúčastnit soubory a orchestry České republiky, jejichž jednotliví členové v roce soutěže nepřekročí 16 nebo 25 let; věk nehrajícího dirigenta není omezen a nepočítá se do celkového počtu hudebníků. V kategorii konzervatoří budou hodnoceny i ansámbly základních uměleckých škol s více než 25% účastí studentů konzervatoří.

2. Termín podání přihlášky - do 23. prosince 2009 (www.rozhlas.cz/concerto)
V přihlašovacím dopise, prosíme, uveďte:
a) kategorii, ve které chcete soutěžit
b) seznam členů orchestru s daty narození a nástrojové obsazení
c) jméno dirigenta
d) adresu a telefony dirigenta nebo zástupce orchestru
e) zvolený soutěžní repertoár v délce 10 - 20 min. pro ZUŠ a 15 - 25 min. pro konzervatoře (doporučujeme výběr repertoáru z různých stylových období včetně soudobé hudby)

3. Soutěž se koná ve dvou kolech. Kandidáti se prvního kola soutěže zúčastní prostřednictvím vhodného demonstračního snímku, který zašlou na kontaktní adresu nejpozději do 1. 2. 2010. Odborná porota vybere na základě ukázkových snímků - bez ohledu na zvukovou kvalitu nahrávky - soubory, jejichž soutěžní repertoár profesionálně ve druhém kole natočí Český rozhlas na svoje náklady. Při nahrávání celého soutěžního snímku jsou povoleny maximálně tři technické úpravy /tzv.střihy/. Za účast v soutěži nemají účinkující nárok na honorář.

4. Natáčení soutěžních studiových nahrávek se uskuteční v dubnu a květnu 2010.

5. Odměnou pro vítěze jednotlivých kategorií bude dle doporučení poroty účast v koncertu soutěže Concerto Bohemia 2010 v přímém přenosu Českého rozhlasu a záznamu České televize.

V roce 2011 se bude konat XX. ročník soutěže pro mladé soubory a orchestry od 6 do 12 hráčů a pro smyčcové nebo symfonické orchestry a dechové harmonie od 36 do 50 hráčů.
Písemné přihlášky do soutěže zasílejte na adresu:
Český rozhlas
Producentské centrum
Concerto Bohemia
Vinohradská 12
120 99 Praha 2
iva.stanglova@rozhlas.cz
tel: +420 22 155 1555

Přihlášku do 19. ročníku naleznete zde v příloze.

Spustit audio