Vysílání Českého rozhlasu není zdaleka jen „o celebritách“

29. květen 2017

Český rozhlas má reflektovat společenský život v naší zemi v co nejširší míře, což znamená, že se v mnoha programových formátech věnuje i životům lidí, kteří nejsou veřejně známí.

Vážený pane,

jistě máte hodně práce s námitkami lidí, kteří rádi donekonečna poslouchají našeho Káju, ale před časem jsme si spolu dopisovali na téma pořadů o lidech, kteří konstruují, vyrábějí a starají se, aby byli lidé, co chtějí pracovat, práci měli.

Včera jsem zálibně sledoval pana Marka Ebena při jeho povídání s majitelem lisovny LP v Loděnicích, tuším panem Pelcem a bylo to nanejvýš zábavné (a tak to má být), ale i poučné (tak by to mohlo být).

Jistě, dnes nás oblbují politici (tak si říkají), ale život je o něčem jiném. Třeba o tom, že pan podnikatel dováží lidi až z Filipín, neb zde už lidi nesežene (ale pořád je tu 300 000 nezaměstnaných!), jak řekl doslova – Čechům se dělat nechce ani za slušný plat.

Nechci Vás prudit, jsem jistě oběť profese, já jsem se tou průmyslovou osvětou živil, ale schematismus Českého rozhlasu, který jsem si po nástupu do penze jaksi vychutnával, mne už nudí. Hudba nic moc, až na výjimky, jinak povětšinou hvězdičky a lékaři – což samozřejmě beru. Ale často je to spíše propagace.

No nic, budeme sledovat ten tyátr o tom, kdo více krade.

Mgr. Jan Baltus


Vážený pane magistře,

děkuji Vám, že jste se se mnou podělil o své názory. Nemohu než s nimi v obecné rovině souhlasit.

Český rozhlas má reflektovat společenský život v naší zemi v co nejširší míře, což také v jednotlivých segmentech svého vysílání činí. Doporučuji Vám například podívat se na webové stránky Českého rozhlasu Plus nebo sledovat dokumentární řady Dobrá vůle a Dobrá vůle Plus.

Stejně tak program Dvojky či regionálních stanic se trvale věnuje nejen tzv. celebritám, ale i tzv. obyčejným lidem, jejichž osudy jsou vskutku neobyčejné. Z rozhovorů například s dramaturgem Dvojky Tomášem Černým jsem získal naději, že právě životy lidí, kteří nejsou celebritami, se stanou tematickým těžištěm této stanice – dokládají to například koncepce některých nových pořadů ve víkendovém čase (Ještě to mám schovaný, Výlety s Dvojkou, Vypravěči, 3 x 60, a to v pohodě). Tento trend budu v rámci svých možností podporovat.

Přeji Vám pěkný víkend a srdečně zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio