Vysílání přes satelit

10. květen 2017

Z důvodů optimalizace využití celkového datového toku a vytvoření prostoru pro případné další služby přešel ČRo od 1. 3. 2017 na novější kódovací algoritmus MPEG4-AAC.

Dobrý den, pane Pokorný,

minulý týden jsem zjistil, že mi nehrají při příjmu přes satelit (Skylink) některé programy:

ČRo D-Dur
ČRo Jazz
ČRo Rádio Junior
ČRo Rádio Praha
ČRo Rádio Retro
ČRo Rádio Wave
ČRo Region Střední Čechy

Po dotazu na info@rozhlas.cz jsem dostal tuto podle mě nic neříkající odpověď.

Až prodejce, u kterého jsem kupoval před časem kvůli přechodu na DVB-S2 nový přístroj Technisat ISIO S1 Digicorder, mi poslal tento odkaz:

http://www.parabola.cz/zpravicky/27443/cesky-rozhlas-zaskocil-posluchace-nektera-radia-na-astre-v-aac-he/.

Je mi líto tohoto kroku Českého rozhlasu. Můj satelitní přístroj formát AAC nepodporuje. Ale měnit jej po cca dvou letech je pro mě neúnosné. Budu si tedy muset poslech výše uvedených stanic odřeknout. Snad nebude někdo argumentovat v neprospěch těchto stanic jejich klesající poslechovostí, jak to je u Vltavy. Jí byly některé vysílače odebrány či vyměněny za slabší a pak se píše o klesající poslechovosti.

S pozdravem

Karel Chylík, Sloup 5

PS. Rád jsem četl vaše články v Týdeníku Rozhlas. Potěšil mě i rozhovor s Vámi na některé stanici ČRo. Přeji vše dobré.


Vážený pane Chylíku,

rád bych, abyste na svůj dotaz obdržel co nejširší fundovanou odpověď, a proto jsem se obrátil na Techniku Českého rozhlasu. Vedoucí distribuce signálu Ing. Pavel Balíček pro Vás zpracoval obsáhlé vyjádření, které přikládám níže.

Věřím, že informace, které poskytl odborník z Techniky ČRo, Vám budou ku prospěchu. Pokud byste chtěl pana inženýra kontaktovat, jeho telefon je 221 553 254, e-mail: pavel.balicek@rozhlas.cz.

Přeji Vám zdárné vyřešení Vašich problémů s příjmem a srdečně zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu


Dobrý den,

rád bych reagoval na Váš dotaz týkající se možného problému při příjmu satelitního vysílání některých programů Českého rozhlasu na platformě DVB-S2 (Skylink).

Český rozhlas na základě smlouvy se společností M7Group/Skylink provozuje distribuci svých programů i na platformě DVB-S2 (družice Astra3B, pozice 23.5st vých.) v rámci distribučního balíku programů Skylink, programy Českého rozhlasu jsou ale vysílány v režimu free-to-air, tedy nejsou vázané na systém podmíněného přístupu některého satelitního operátora.

Přesné technické parametry satelitního trasnpondéru jsou Astra 3B, poz. 23,5°E) frekv. 12,344 GHz, pol. H, SR 29900, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK, FTA.

V minulosti byly všechny programy ČRo šířeny s použitím zvukového kódování/algoritmu MPEG1-LayerII (MPEG2) s bitovou rychlostí 192 kbit/s. Systém zdrojového kódování provozuje přímo Český rozhlas a do satelitního multiplexu dodáváme již sestavený datový transportní tok.

Z důvodů optimalizace využití celkového datového toku a vytvoření prostoru pro případné další služby jsme přešli od 1. 3. 2017 na novější, modernější a efektivnější kódovací algoritmus MPEG4-AAC (resp. MPEG4-AAC-HEv1/2), který umožňuje dosáhnout srovnatelné zvukové kvality přenosu při nižším datovém toku (typicky 128 kbit/s MPEG4‑AAC-HEv1). Stejný způsob kódování zvuku se využívá i na jiných platformách, při přenosech přes datové sítě (internet) nebo v DVB-T2.

Pro ověření byl již od listopadu 2016 vysílán v rámci našich programů v satelitní distribuci testovací kanál CRo TEST AAC a v té době jsme nezaznamenali prakticky žádné reakce.

Nyní se vysílají programy ČRo Radiožurnál, ČRo Dvojka, ČRo Vltava a ČRo Plus v režimu MPEG2, a programy ČRo Radio Wave, ČRo Rádio Junior, ČRo Ddur, ČRo Jazz, ČRo Region, ČRo Radio Praha a ČRo Rádio Retro v režimu MPEG4-AAC. Do budoucna plánujeme i přechod zbylých programů MPEG2 do režimu MPEG4-AAC.

V případě, že posluchači, kteří poslouchají rozhlas přes satelit DVB-S2, mají problémy s poslechem/dekódováním programů v režimu MPEG4, je to zřejmě způsobeno nekompatibilitou nebo zastaralostí jejich přijímacího zařízení (set-top-boxu nebo satelitního přijímače).

Můžeme doporučit buď kontaktovat jejich poskytovatele satelitní distribuce (pokud se jedná o placenou službu) a dotázat se na možnost výměny nebo upgradu přijímače, nebo obdobně kontaktovat jinou technickou podporu nebo prodejce.

Pokud to nebude možné, bylo by zřejmě nutné pořídit nový přijímač. Český rozhlas pro potřeby zálohy distribuce na vysílače také obměnil původní DVB-S MPEG2 přijímače Philips za novější přijímače TechniSat.

Pochopitelně další možností je využívat pro příjem rozhlasových stanic jinou technologii, Český rozhlas nabízí své programy na sítích analogových vysílačů VKV nebo AM, v rámci pozemní distribuce DVB-T, digitálního rozhlasového vysílání DAB+, jako internetový streaming a nebo v rámci nabídky kabelových operátorů.

V případě jakýchkoli dalších dotazů jsem k dispozici.

S pozdravem

Pavel Balíček

Spustit audio