Za jediný měsíc uplavat 34 kilometrů. Senioři se zapojují do tradiční únorové sportovní výzvy

2. únor 2024 12:14

Únor bude pro mnoho seniorů v Česku měsícem jedné velké sportovní výzvy. Začala tradiční štafetová soutěž Přeplavme svůj La Manche. Cílem je za jediný měsíc uplavat vzdálenost 34 kilometrů. Akci pořádá projekt Senzační senioři Nadace Charty 77. Mezi pravidelné účastníky patří Klub Aktiv z Českých Budějovic, který v předchozích devíti ročnících dokázal hned sedmkrát zvítězit.

„Ve vodě se musíte zpotit,“ usmívá se Milan Čajdík, jeden z účastníků štafetové soutěže Přeplavme svůj La Manche v Českých Budějovicích. „Já jsem plaval i předtím a bazén je pro mě taková oddechovka. Když dva dny nejdu, tak mám absťák,“ říká.

V loňském roce Milan Čajdík skončil na třetím místě a ani letos nezahálí. „Dneska už mám za sebou jeden a půl kilometru. Teď si dám ještě kilák a půjdu. Chodím do bazénu skoro každý den, za loňský rok jsem uplaval asi 250 kilometrů,“ vypráví.

Do štafety se přihlásilo přes 270 seniorů z Klubu Aktiv v Českých Budějovicích. Patří mezi ně Marcela Svobodová. „Účastním se pravidelně. Co jsem v Klubu Aktiv, tak každý rok uplavu nějaký ten kilometr. Já jsem narozená ve znamení Raka, takže vodu miluji, sice hlavně v létě, ale v zimním období se to dá nahradit bazénem,“ popisuje.

Čtěte také

V jednu chvíli se v českobudějovickém bazénu sejdou i desítky plavců. „Teď je jich tady asi třicet, ale během dne se jich vystřídá mnohem víc. Dneska už to vnímám jako určitou tradici. I vzhledem k ohlasu, který předchází zahájení akce, je vidět, že veřejnost vnímá, že to k únoru patří,“ dodává místopředsedkyně českobudějovického Klubu Aktiv Jana Hartvichová.

Do akce Přeplavme svůj La Manche je stále možné se přihlásit. „Přihláška je na webových stránkách Klubu Aktiv, další možností jsou telefon i e-mail. Akce není jenom pro členy klubu, ale pro všechny seniory města,“ zdůrazňuje Jana Hartvichová.

Zapojit se můžou senioři nejen v Českých Budějovicích, ale po celém Česku. Akce Přeplavme svůj La Manche potrvá do konce února.

Spustit audio

Související