Zapalovačem neodemykejme

30. leden 2006

Arktické počasí uplynulých dnů a ještě stále trvající vysoké noční mrazy dokonale prověřují připravenost našich motoristů na zimu. A tak jsme se tentokrát ptali, jestli vás už mráz nepustil do auta. A, kupodivu, takřka každý pátý se přiznal, že už ten problém musel řešit. Zbývajících 82 % hlasujících se zatím vždy, když přišli v této zimě k autu, dovnitř také dostali. V čem je hlavní problém zamrzání zámků či dveří?

Jaké překvapení: ani v mrazu, ani ve stáří auta, ale především a pouze v nás lidech. Alespoň to tvrdí Radek Pečenka, vedoucí servisu Auto-Brejla. "Myslím si, že je to nedostatečnou přípravou auta na zimu. Řada lidí všechno nechává na poslední chvíli, a když zima udeří, je pozdě. Když se zámek dostatečně promaže, pak k zamrznutí dojít nemůže. V dnešní době existují tak kvalitní přípravky, že by neměly být problémy."

Zvláště, když tyto přípravky stojí jen několik desítek korun. Jinými slovy, kdo podcení přípravu na zimu, nemusí se skutečně do auta v mrazech dostat. Protože, co se odehraje v zámku dveří?

"Z vlhkosti ve vzduchu se vytvoří voda, která zmrzne a klíč nejde do zámku zasunout. Potom pomohou rozmrazovací přípravky, které se do zámku nastříkají, po chvíli led rozmrazí a klíče jde do zámku zastrčit." Podle Radka Pečenky to trvá několik minut, ovšem předpokladem je, že takový rozmrazovač zámků jste si dopředu koupili a hlavně neuložili v autě. Další variantou rozmrazování zámků je použití zapalovače. "Někdo nahřívá klíč, třeba opakovaně, a zasouvá ho do zámku. Tím se postupně led rozpustí. Není to ideální, ale jiné řešení, když nemáme nic jiného po ruce, není."

Ale tady POZOR! Nahřát klíč zapalovačem sice lze, ale pouze u starších klíčků, které v sobě nemají dálkové ovládání centrálního zamykání nebo jakoukoli jinou elektroniku. Takový klíč bychom totiž mohli velmi snadno zničit a nový není zrovna levnou záležitostí.

Někteří jdou ještě dál a bez rozmrazovače a zapalovače jim nezbývá, než do zámku foukat teplý dech, ovšem to může klidně skončit přimrznutím úst k zámku, pamatujete na ty dva kluky z filmu Obecná škola? Ne příliš šťastným řešením, ale doslova kontraproduktivním, by bylo použití horké vody.

"To bych vůbec nedoporučoval, protože voda zateče ještě dále do zámku a následně opět zamrzne."

Ovšem, i když se vám podaří auto odemknout, ještě zdaleka nemusíte mít vyhráno. Přimrznout mohou také dveře.

"Je to tehdy, když těsnící guma není ošetřena žádným přípravkem. Námraza, která opět vzniká ze vzdušné vlhkosti, pak dveře prostě přilepí."

A tady opět pomůže rozmrazovač. Naštěstí i v těchto případech platí, radši pozdě než-li nikdy, takže pokud už vám v autě zamrzl zámek či dveře, anebo máte pocit, že se to může stát, pak podle Radka Pečenky stačí zajet do servisu nebo si koupit speciální přípravky na promazání těchto částí. "Vozidlo lze na zimu připravit i v jejím průběhu."

Spustit audio