Zdroje Encyklopedie Radiožurnálu

8. leden 2017

Webeditoři budou uvažovat o možnostech změny formátu online příspěvků tak, aby obsahovaly i odkazy na použité texty.

Zdravím,

vaše redaktorka Petra Kultová napsala v edici Encyklopedie Radiožurnálu 21. 12. 2016 ve 14:00 článek „Moderní mobily rozhodně nenabíjejte přes noc. Škodí to baterii“. (https://goo.gl/oVq3hy)

Tento článek je zcela nesprávný, ba lživý. Odpovídá tomu, že o technických věcech píše rešeršistka, která, jak sama píše, vystudovala FF UK v Praze, obor etnologii a překladatelství, tlumočnictví se zaměřením na německy mluvící země.

Bohužel, článek vrhá nepříznivé světlo na Radiožurnál, když je publikována pod jeho značkou. Tím hůře, že je naspán úderně a stručně, s krátkým závěrečným doporučením – které je ale zcela nepodložené, ba lživé.

Konkrétně: „Říká se jim chytré baterie, protože díky zabudovaným senzorům dokáží ohlídat proces nabíjení. Plné dobití jim na rozdíl od nikl-kadmiových baterií škodí.“ To je přeci nesmysl, pokud by jim plné nabití škodilo, zabudované senzory by byly jistě nastaveny tak, aby ho nedopustily.

„Ideální proto je dobíjet mobil několikrát v průběhu celého dne a držet kapacitu mezi 20 až 90 procenty.“ Opět jasná známka neznalosti – kapacita je označení pro to, kolik baterie dokáže pojmout. Ta je pro daný akumulátor stále stejná (přesněji: s opotřebením a časem klesá). Autorka myslela asi „stav nabití“. Nicméně i to je nesmysl – kdyby to tak bylo, jistě to právě ten chytrý senzor zařídí. Výrobci jistě nezamýšlejí nutit uživatele, aby dobíjel mobil denně a sledoval sám stav jeho nabití každých pár minut.

„Nabíjení mobilu přes noc se proto výslovně nedoporučuje.“ To je velmi jasné a tvrdé doporučení, bohužel ale je to nesmysl. Kdo to tvrdí? Která technická studie nebo doporučení? Nebo jen paní Kultová, rešeršistka, etnoložka, která se ani neodkazuje na žádný literární zdroj – tak, jak dnes vědí už studenti středních škol, že k řádné práci patří. A rešeršistka by to měla vědět především.

S pozdravem

Karel Řežábek

<hr/>

Vážený pane Řežábku,

děkuji Vám za reakci na příspěvek do webové Encyklopedie Radiožurnálu. Vyžádal jsem si k ní vyjádření autorky daného příspěvku Petry Kultové, kterou připojuji.

Minutové příspěvky, které rešeršní oddělení připravuje pro ČRo Radiožurnál a jeho víkendový pořad Encyklopedie, mají popularizační charakter. I když se zdroje v článcích výslovně neuvádějí, editorům textů jsou známy.

Na základě stížnosti p. Karla Řežábka můžeme ale prodiskutovat s webeditory ČRo změnu formátu online příspěvků a zpětně dodat odkazy na použité texty. Příspěvek, o němž píše p. Řežábek, vznikl jako kompilát z těchto zdrojů:

http://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/nabijite-telefon-pres-noc-do-100-chyba

Tento on-line deník provozuje občanské sdružení BEZK, které se zabývá vzdělávací, konzultační a vydavatelskou činností v oblasti životního prostředí a jeho ochrany. Sdružení vydává také odborné publikace v oblasti environmentálního vzdělávání, certifikované metodiky. Lze jej považovat se seriózní médium. Zde se píše, že plné nabíjení lithiovým bateriím nesvědčí, neboť se to negativně odráží na jejich životnosti.

https://wmmania.cz/clanek/jak-spravne-nabijet-bezne-li-ion-akumulatory-chytrych-zarizeni/

Vlastnosti lithium-iontových akumulátorů popisuje také tato diplomová práce obhájená na VUT v Brně. Zde se dočtete o škodlivosti přebíjení těchto akumulátorů:

https://dspace.vutbr.cz/xmlui/bitstream/handle/11012/3691/diplomova_prace.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Tolik autorka zmíněného textu. Za důležité považuji, že pracovala s důvěryhodnými zdroji. Nicméně jde o speciální technický problém, jehož řešení by si vyžadovalo odbornou diskusi. Doporučil jsem autorce příspěvku, aby takovou diskusi iniciovala a aby o jejím výsledku byli posluchači Radiožurnálu i čtenáři jeho webových stránek informováni.

Věřím, že Vás rychlý postup ve věci Vaší stížnosti ujistil o tom, že posluchačským reakcím je v Českém rozhlase věnována velká pozornost. Přeji Vám klidné a spokojené vánoční svátky a hodně zdraví v novém roce.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio