Známý/neznámý Oldřich Jelínek

28. srpen 2023

Na září a říjen 2023 připravila rozhlasová Galerie Vinohradská 12 výstavu grafik a obrazů českého malíře, ilustrátora, karikaturisty, tvůrce reklamy a animovaných filmů, výtvarníka televizních pořadů a spolupracovníka televize Oldřicha Jelínka.

Tento známý umělec studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové, kde se seznámil s Adolfem Bornem, se kterým pak roky spolupracoval. Od dětství byl fascinován stroji, především letadly a vznášedly všeho druhu, lokomotivami, motocykly, automobily apod., které nejen kreslil, ale snažil se i pochopit princip jejich fungování. Po krátkém působení v literárním undergroundu začali společně pracovat pro tehdejší nakladatelství a periodický tisk. Vedle časopiseckých a knižních ilustrací společně vymýšleli a kreslili karikatury, kreslené vtipy a parodické kreslené seriály. Od začátku kariéry přispívali do řady časopisů – mj. ABC mladých techniků a přírodovědců, Dikobrazu, Pionýra, od konce 50. let 20. století i do deníku Rudé právo. Jejich počet narůstal s rozšiřováním nabídky vydávaných časopisů.

Známý/neznámý Oldřich Jelínek

Jelínek s Bornem jsou považováni za průkopníky českého kresleného seriálu a stali se předchůdci Káji Saudka v parodování amerického komiksu. Oba byli členy tvůrčí skupiny Polylegran, kterou v roce 1959 založili s dalšími karikaturisty, sdružujícími se okolo časopisu Mladý svět. Oldřich Jelínek se uplatnil i v animovaném filmu a v televizi. Pro Krátký film Praha dělal výtvarníka animovaných snímků Neposlušná písmenka (1964), Krátké spojení (1979) a třináctidílného večerníčku Václava Čtvrtka Příběhy z našeho domu (1976) a celou řadu dalších filmů i seriálů. Navrhoval agitační a propagační grafiku, včetně inzerátů a filmových plakátů. Dále vytvořil scénografické návrhy pro Divadlo Josefa Kajetána Tyla v Plzni a maloval scény pro televizní hudební programy, např. pozadí pro koncert Metropolitan Jazz Bandu a pozadí pro písničkové pořady populárních československých zpěváků a zpěvaček.

V roce 1981 se Oldřich Jelínek vystěhoval do Mnichova, kde se musel přizpůsobit potřebám trhu a zaměřil se na tvorbu pro reklamní agentury, soukromé firmy a instituce státní správy. Proslavil se reklamní tvorbou, karikaturami a ilustracemi pro německý magazín Computerwoche a ilustracemi knih. Po svém návratu do Čech v roce 2021 žije v Praze. Více o autorovi najdete na webových stránkách http://www.oldrichjelinek.cz/.

Výstavu můžete v Galerii Vinohradská 12 navštívit až do konce října. Slavnostní vernisáž, na kterou jste srdečně zváni, proběhne ve čtvrtek 14. září od 17 hodin.

Spustit audio