Zprávy v angličtině

28. srpen 2017

Vysílání zpráv v angličtině probíhá na základě smlouvy mezi ministerstvem zahraničí a Českým rozhlasem o provozování vysílání do zahraničí.

Dobrý den, pane doktore,

dlouhodobě jsem příznivcem Českého rozhlasu Plus. Kromě ojediněle zvolených témat v Laboratoři a Magazínu Leonardo, která dle mého soudu jsou natolik specifická, že mohou zaujmout jen nepatrný zlomek posluchačů, jde o bezvadnou stanici s perfektními lidmi.

Naprosto mi ale uniká smysl zpráv v angličtině. Pro koho a proč?

Děkuji za odpověď.

Jiří Karlas


Vážený pane Karlasi,

děkuji Vám za milá slova na adresu pracovníků Českého rozhlasu Plus, seznámil jsem s Vaším pozitivním hodnocením šéfredaktora této stanice Ondřeje Nováčka. Zároveň jsem s ním konzultoval Váš dotaz týkající se zpráv v angličtině vysílaných po zpravodajské relaci ve 22:30.

Podle sdělení pana šéfredaktora vysílá Český rozhlas Plus zprávy v angličtině na základě smlouvy mezi ministerstvem zahraničí a Českým rozhlasem o provozování vysílání do zahraničí. Dle ustanovení této smlouvy je Český rozhlas povinen vysílat určité penzum zpráv v angličtině na jedné stanici vysílající na velmi krátkých vlnách. Dříve tuto povinnost plnila pražská regionální stanice Český rozhlas Regina. Její FM vysílače posléze převzal ČRo Plus a společně s nimi převzal i tuto povinnost. Další vývoj jednání Českého rozhlasu a ministerstva zahraničí v této věci nelze předjímat.

Věřím, že mé vysvětlení přijmete s pochopením.

Srdečně Vás zdravím a přeji Vám krásné léto.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio