250. výročí narození skladatele Johanna Josepha Röslera

25. srpen 2021

22. srpna 2021 uplynulo 250 let od narození českého skladatele Johanna Josepha Röslera (1771–1812). 

Ve spolupráci s editorkou, cembalistkou a klavíristkou Alenou Hönigovou připravilo Vydavatelství a nakladatelství Českého rozhlasu kritickou edici dosud nepublikovaných skladeb tohoto autora, kapelníka a virtuózního klavíristy, který na sklonku 18. a začátkem 19. století působil v Praze a ve Vídni.

O výročí narození J. J. Röslera publikovala Alena Hönigová článek na serveru OperaPlus.

Čtyři partity pro 2 klarinety, 2 lesní rohy a 2 fagoty jsou vůbec nejranějším dochovaným Röslerovým dílem, které dle údajů kopisty Rösler zkomponoval v roce 1793, nedlouho po dokončení studia filozofie na Karlo–Ferdinandově univerzitě v Praze. Vydání, které obsahuje Partitu č. 1 C dur, Partitu č. 2 Es dur, Partitu č. 3 Es dur a Partitu č. 4 Es dur, vychází z jediného dochovaného pramene, opisu partů uložených v Archivu Pražské konzervatoře.

Edici si můžete zakoupit v e-shopu Radiotéka.cz.

J. J. Rösler: Partity pro 2 klarinety, 2 lesní rohy a 2 fagoty (obálka)
J. J. Rösler: Partita č. 1 C dur (ukázka z partitury)

Dle kritického vydání vznikly v tomto roce v Českém rozhlase také vůbec první studiové snímky Partity č. 1 a Partity č. 3. Nahrávání Partity č. 3 a 4. je v plánu v příštím roce 2022.

Poslechněte si ukázku: Partita č. 1 C dur: Rondo, 3. část
Hrají Ludmila Peterková a Marjolein de Roos – klarinety, Jiří Tarantík a Petr Šálek – lesní rohy, Ondřej Šindelář a Kryštof Lada – fagoty

Spustit audio