Aktuální poznámky k vysílání Dvojky

17. duben 2019

Polední pořad Pokračování za chvilku vystřídal hudební pořady právě proto, že řada posluchačů si stěžovala na přemíru hudby ve vysílání Dvojky.

Dobrý den, pane ombudsmane.

Uplynul už nějaký týden od poslední naší korespondence i nějaký čas od zařazení novinek a časových změn na Dvojce.

Tak nejdříve tu špatnou: Vadí mi jednotná adresa Dvojky, nelze psát několik hodin dopředu na dané téma. Je velmi pravděpodobné, že to bude číst někdo úplně jiný. Zatím to řeším tak, že do předmětu uvádím namísto témat název pořadu (Ráno, Káva, 2/2 ap.) nebo konkrétního moderátora, který za to ovšem může nejmíň.

No a další, a to předposlední negativum třeba v pořadu 2/2 je můj evergreen. V první "hodině" pořadu "Na téma" - 9 písní, upoutávky, reklamy, samozřejmě zprávy. Na samotné hodinové téma zbude sotva 17 minut. Nebo z půlhodinové poradny na rady zbude sotva 13 minut. Mluvčí není unaven/na, je erudovaný/á, protože během písně při šmírování kamerou do studia třeba dnes vidím, že vysvětluje oběma moderátorům, kterak tu hygienu dutiny ústní, o které je řeč, provádět. U toho ti posluchači klidně mohli být a nemuselo před tím zaznít: "A teď dojde na dotazy", mávne se a zpívá H. Vondráčková o Mámení a následují řeči, které měli zaznít v úvodu. Vždyť jsou tam vybraní moderátoři z nějakého důvodu dokonce dva, tak jeden má čas dotaz vyhledat. Na telefonický dotaz, pokud aspoň ke dvěma dojde, nemá odborník taky písňovou přípravu a reaguje ihned. Doufám, že mě konkrétně neuvedete, protože by jistě přestali mé příspěvky uvádět. :-) Jsou mi sympatičtí, za koncepci pořadu asi nemohou. Snad jsem jim to i psala.

A za poslední: K obědu ve 12 mi lépe vyhovovali pánové Skalka a Melen nebo Muzikály, než paní Halina. Klidně bych Srdcovky s Pokračováním za chvilku přehodila. Nebylo by přehalinováno a ukázkové čtení bych si lépe vychutnala v podvečer v 19:10 po večeři.

No a teď už samá chvála nechtěného.

Přece jen se stalo z Dvojky rádio Senior, o které jsem usilovala, protože Ježíškova vnoučata u rádia opuštěné posluchače nevytrhnou. Srdcovky, Toulky, Zločin, Mikrofórum, Noční proud, Moje hvězdy, Bijáček, Muzikál expres, Mám rád, Po Česku, Stříbrný vítr, Zlaté časy, Úsměvy z archivu, Co Čech to Němcová, Četby, Nedělní rána… ANO. Trochu mám problém s Rychlou dvojkou a s My dva a čas.

Jsou to tedy jen mé pocity ze změn. Třeba se shodnu i s jinými posluchači. A výzkum nevýzkum, marná sláva, telefonující hlasy ohlasů jsou, ať chcete nebo ne, z velké většiny opotřebované životem. Pokud jste to dočetl až sem, děkuji Vám za trpělivost. Dotazy nemám.

S přáním pěkného jara, které před půlhodinou začalo, posílám i srdečný pozdrav.

J. G.

____________________________________________________________________

Vážená paní,

děkuji Vám za aktuální postřehy zkušené a pozorné posluchačky. Zjistím, jestli by bylo možné poskytnout posluchačům variabilní mailové kontakty místo jednoho společného. O principu proudového vysílání jsem Vám již psal a mohu Vám potvrdit, že jsem o kritických výhradách posluchačů s Ondřejem Nováčkem znovu hovořil. Váš výčet pořadů, které mohou zaujmout starší posluchače, snad svědčí o tom, že Dvojka je na správné cestě. Moc bych to jí i posluchačům přál. Je to ovšem těžká cesta, zatím na ní Dvojka posluchače výrazně ztrácela. Proto ty změny.

Polední pořad Pokračování za chvilku vystřídal hudební pořady právě proto, že řada posluchačů si stěžovala na přemíru hudby ve vysílání Dvojky. Je to jeden z příkladů posilování formátu Dvojky spojené s mluveným slovem. Od dubna již tento pořad ve všedních dnech uvádí Jan Kovařík. Jak víte, došlo i k řadě dalších změn takříkajíc za pochodu - vedení stanice se opravdu snaží modelovat program podle toho, co posluchači chtějí. Je ovšem pochopitelné, že nikdy nebudou spokojeni všichni. Jde však o to, aby se míra nespokojenosti nezvětšovala, jako to bylo doposud, kdy během posledních pěti let ztratila Dvojka víc než třetinu posluchačů.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio