Archiv pořadu Kupředu do minulosti

22. únor 2017

Archiv pořadu Kupředu do minulosti je trvale přístupný z vyhledávače na hlavní stránce Českého rozhlasu. Nově je přístupný též na hlavní stránce Dvojky.

Vážený pane Pokorný,

zrovna teď jsem četl Vaše vyjádření (a odpověď nespokojenému posluchači) ke zrušení pořadu Kupředu do minulosti. Nezlobte se, ale o tom, že je pořad dostupný v archivu Českého rozhlasu (iRadio), nemluvíte pravdu. Od zrušení pořadu jsem se již několikrát do archivu Dvojky díval a pořad tam prostě není.

Osobně jsem přesvědčen, že důvodem ke zrušení je skutečně potřeba lakovat svět narůžovo a v době, kdy všichni a vše jsou korektní, se Český rozhlas snaží vyhovět této politické objednávce. Řeknu Vám na rovinu, že nebýt zákonů, které mě nutí k tomu platit rozhlasové poplatky (televizi jsem již dávno vyhodil), tak okamžitě skončím. Jsem z Jihočeského kraje a ČRo Plus se rozhodně nedá naladit stejně jako Vltava všude. Argumentovat tím, že si platíme pořady, v nichž hovoří lidé, kteří mají co říci a nejsou to tzv. populární osoby ze světa popkultury, kterými ČRo plní éter dnes a denně, je směšné. ČRo Plus má na českou populaci asi stejný dopad jako stanice Vltava. Nemohu si pomoci, ale to, že odstraníte oblíbený pořad tak náhle a ještě zmizí z archivu odkaz na jednotlivé díly, nemůže vypadat jinak než jako příkaz shora k cenzuře vysílání.

S pozdravem

František Adámek

<hr/>

Vážený pane Adámku,

dovolte, abych jako komentář k Vašemu dopisu připojil několik věcných poznámek nad rámec svého vyjádření, jež zmiňujete.

Pořad Kupředu do minulosti byl zrušen po zralé úvaze nikoli kvůli tématům, jež přinášel – ta se budou i nadále objevovat ve vysílání Českého rozhlasu napříč stanicemi, a s nimi i hosté tohoto pořadu. Důvody, které jsem uvedl dříve, jsou reálné. Pořad začala Dvojka vysílat v době, kdy neexistovala stanice ČRo Plus, a je logické, že vznik této zpravodajsko-publicistické stanice má za následek další profilaci ostatních celoplošných stanic včetně Dvojky. O cenzuru názorů nebo konkrétních osobností nejde, hosté pořadu Kupředu do minulosti mají možnost dále promlouvat k veřejnosti v jiných pořadech, a to i na Dvojce, stejně tak s Martinou Kocianovou se počítá pro moderování Hosta do domu – kam si ostatně může některé ze zmíněných osobností nadále zvát.

Pro mne jako zástupce oprávněných zájmů posluchačů je důležitá skutečnost, že část veřejnosti považovala témata, jež pořad Kupředu do minulosti nastoloval, za potřebná pro svou orientaci v aktuálních společenských problémech. Proto jsem zahájil jednání o možném zhodnocení těchto témat v jiných programových formátech. Na takové podněty mám právo a hodlám je v tomto případě uplatnit.

Archiv pořadu Kupředu do minulosti je trvale přístupný z vyhledávače na hlavní stránce Českého rozhlasu. Nově je přístupný též na hlavní stránce Dvojky. Naleznete jej v pravé liště v sekci Další nabídka. Jednotlivé pořady jsou zde řazeny chronologicky.

Věřím, že Vás uvedené informace přesvědčí o tom, že Český rozhlas postupuje standardně, bez jakéhokoli ideologického zadání.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio