Básník klaviatury. Newyorský klavírista Inon Barnatan v ostravském Vesmíru. Poslechněte si záznam koncertu

27. leden 2023

Velkou událostí bylo vystoupení klavíristy Inona Barnatana v Ostravě, kam přijel na pozvání Janáčkovy filharmonie. V bývalém kině Vesmír zahrál Barnatan autorsky sestavenou Suitu cestovatele časem, skladby od Bacha přes Ravela až k Ligetimu. V druhé polovině večera přednesl Variace a fugu na Händelovo téma, které 28letý Johannes Brahms věnoval své „milované přítelkyni“ Claře Schumann.

PROGRAM

Johannes Brahms: Variace a fuga na Händelovo téma op. 24
J.S. Bach (arr. Egon Petri): "Schafe können sicher weiden" z Lovecké kantáty
Ludwig van Beethoven: Klavírní koncert č. 5 Es dur op. 73 "Císařský"

Připravila Renáta Spisarová.

Inon Barnatan, ve světě obdivovaný „básník klaviatury“, fascinoval ostravské publikum neokázalou virtuozitou, skvělou artikulací přednesu a dokonalým frázováním i mimořádným citem pro dynamiku a barvy nástroje. Ve svém životopise má letos 44letý klavírista, rodák z Tel Avivu, coby sólista spolupráci s Newyorskou filharmonií, BBC Symphony Orchestra nebo Los Angeles Pilharmonic, ale i předními německými a severskými orchestry.

Spolupracuje např. s operní pěvkyní Renée Fleming nebo jazzovou zpěvačkou Cécile McLorin Salvant, umělecky vede letní hudební festival La Jolla. Absolvoval také několik turné s Akademií svatého Martina v polích a svědkem jejich spolupráce je přídavek k  ostravskému vystoupení, už studiová nahrávka Beethovenova „Císařského“ koncertu.

Suita cestovatele časem, která zazněla na úvod recitálu, je pečlivě promyšleným dramaturgickým počinem, ke kterému Barnatan poznamenal: „Vždy mě fascinovala komunikace, kterou mezi sebou vedou skladatelé napříč staletími. Tato suita je pokusem vydat se na cestu nepřetržitým hudebním dědictvím, přičemž každý z vybraných skladatelů používá minulost jako způsob, jak se posunout vpřed.“ 

Spustit audio

Související