Časté opakování písniček

8. září 2020

Kontrolou selektoru bylo zjištěno, že píseň Jízda od Alice Springs má rotaci srovnatelnou s velkým množstvím jiných titulů a není nasazován do vysílání častěji.

Předesíláme, že jsme pravidelnými posluchači ČRo /všech stanic/ a máme mnoho oblíbených pořadů. Také jsme si vědomi, že se snažíte o zvyšování kvality, vždyť vždy je co zlepšovat, a i proto naše připomínka - výhrada. Tyká se jedné konkrétní věci, kterou zaznamenáváme už tolikrát, že jsme se rozhodli napsat: Na "Dvojce" se násobné vice hraje skladba Alice Springs Jízda Dnes /pondeli 29. 6./ opět po zprávách /po 13. hod./, jako už mnohokrát, to byla hned první "otvírací" písnička odpoledního programu /my už hned přepínáme na jinou stanici/. Je to bezkonkurenčně nejčastěji hraná písnička na "Dvojce". Na jednu stranu si z toho už děláme legraci a dohadujeme se, zda je to např. pouze nedostatečná fantazie nebo primo záměr hudebního redaktora, každopádně se domníváme, ze je něco špatně ........

S přáním hezkého dne

V.

______________________________________________________________________

Vážení,

po konzultaci s hudebním dramaturgem Dvojky Petrem Koženým si Vám dovoluji sdělit, že kontrolou selektoru, který upravuje nasazení konkrétních skladeb do vysílání, bylo zjištěno, že píseň Jízda od Alice Springs má rotaci (tedy počet odvysílání) srovnatelnou s velkým množstvím jiných titulů a není nasazován do vysílání častěji.

Ten pocit, že některá písnička se objevuje častěji, známe asi všichni, a nemusí to být písničky v rozhlasovém vysílání. Osobně mám stejné pocity například při sledování filmu v komerční televizi, kdy se mi zdá, že jistá reklama se v reklamních pauzách objevuje častěji než jiné, ale další lidé, kteří pořad sledují spolu se mnou, mi to vyvracejí. Může to být shoda náhod, že člověka zaujme jistá melodie, akord, slogan a podobně, zatímco jiné ponechává bez povšimnutí. Nicméně děkuji Vám za tuto reakci, je to dobrá prevence případné profesní slepoty, tak Váš dotaz hodnotil i pan dramaturg.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio