Ceny v soutěžích Radiožurnálu

28. prosinec 2016

O jaké ceny se soutěží, oznamuje moderátor Odpoledního Radiožurnálu vždy na začátku soutěže a je-li to vhodné, i na začátku svého vysílání.

Může Radiožurnál už před vyhlášením Soutěže RŽ ve 12.30 dopředu vyhlásit, o co se ten den hraje?

Nerad bych hrál o vstupenku na nějakou akci ve městě (Praze), kam mám špatné dopravní spojení nejen tam, ale hlavně zpět v noci, kdy osobní vlaky skoro nejezdí.

Děkuji

Max Novák

<hr/>

Vážený pane Nováku,

Vaši otázku jsem konzultoval s pracovníky Radiožurnálu a vyžádal jsem si jejich vyjádření, které přikládám.

To, o jaké ceny se soutěží, oznamuje moderátor Odpoledního Radiožurnálu vždycky na začátku soutěže. Soutěžíme o vstupenky na akce po celé republice. V poslední době Radiožurnál soutěžil například o vstupenky na koncert zpěvačky ZAZ ve Zlíně nebo na Světový pohár v biatlonu, který se koná v Novém Městě na Moravě. Pokud to je tematicky a časově vhodné, řekne moderátor informaci o cenách už v 12.30, hned na začátku svého vysílání, tedy už před reportáží. Je tedy relativně dost času rozmyslet si, jestli do soutěže volat, nebo nevolat. A v každém případě je možné vstupenkami, které se nehodí, udělat radost někomu z rodiny či přátel.

Rozumím Vaší argumentaci, na druhé straně je třeba vzít v úvahu, že produkce zpravodajské stanice, jíž je Radiožurnál, zajišťuje veškeré podklady včetně cen do soutěží s největší možnou aktuálností, tedy velmi často na poslední chvíli. Posluchači tuto stránku věci přijímají s pochopením, o čemž svědčí i fakt, že Vaše připomínka je ojedinělá, ve své agendě se s ní setkávám poprvé. Tím ale nijak nechci snižovat její význam, naopak, beru ji jako zajímavý podnět k možnému zlepšení komunikace s posluchači. Při vhodné příležitosti na ni příslušné vedoucí pracovníky znovu upozorním a budu se snažit, aby informace o chystaných odměnách, pokud to bude jen trochu možné, se dostaly k posluchačům s větším předstihem.

Věřím, že mou odpověď přijmete s pochopením.

Přeji Vám pěkné adventní dny a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio