Dotazy ke změnám na Dvojce

18. březen 2019

Nový program Dvojky je korigován „za pochodu“ i na základě reakcí posluchačů.

Dobrý den,

měl bych pro vás, respektive pro pana Nováčka a pro pana Zavorala pár námětů na vylepšení a pár otázek. I když v 19 letech nejsem rozhodně cílovou skupinou jak Dvojky, tak Českého rozhlasu obecně, chtěl bych vám dát opět pár tipů na vylepšení.

Za prvé bych chtěl pochválit novou znělkovou grafiku stanice, která respektuje tradici a zároveň odráží dnešní dobu. Co se týče hudby, proměnila se dobrým směrem. Koncept srdcovek je dobrý, ale pokud chcete, aby posluchači srdcovky odlišili, měly by být z 90% české. Trochu inspirovat se můžete u komerčního rádia Signál v pořadu Šedesátky v šest. Proudové vysílání trochu modernější hudbu potřebovalo, ale opět je základní tradiční problém - málo písní v selektoru, zvyšte jejich počet jednou tolik a pak to bude ideální.

Co se týče jednotlivých pořadů tak "nový" obsah ranního bloku je vcelku v pořádku, ale pan Gondík není dobrý moderátor. Stejně jako se oposlouchal pan Kovařík, tak se oposlouchá pan Gondík. Dvojka není Radiožurnál, ten je určen jako proud zpráv a tam je jedno, kdo zprávy čte, hlavní je zde zpráva. Na Dvojce je naopak nejdůležitější moderátor.

Absolutně nechápu smysl pořadu Pokračování za chvilku. Pokud má stanice cílit na "mladší" posluchače, než kteří ji poslouchají dnes, tak opravdu nevím, proč tento pořad vznikl. Kdo má v dnešní době čas soustředěně poslouchat četby, byť mikro, v poledne? Jen důchodci a ty jste naštvali. Odpoledne obsahvě dobré, moderátoři žádný zázrak, ale dá se vydržet. Káva o čtvrté - dramaturgie vynikající, Patrície Strouhalová rovněž výborná moderátorka, ale paní Stýblová bohužel nelze srovnávat, ale stále ještě kvalita veřejnoprávního rozhlasu dostačující.

Kolotoč - můj nejoblíbenější pořad, nová osvěžená podoba po vyřazení rubriky to nejlepší na Dvojce - což byla absolutní dehonestace, mě potěšila, chtělo by to trochu navrátit čtené zajímavosti a byla by to ideální možnost pro reprízu Skečů z odpoledne, dodnes rád vzpomínám na pořad Porada nutná  Humorné skeče ke kolotoči patří již od samotného začátku. Vím, že má o víkendu vzniknout pořad pro nové skeče, ten ale bude zřejmě až moc bulvární. Co se týče moderátorů: Tomáš Voženílek excelentní. Markéta Mayerová tragédie. To to není moderátorka. Takto se vyjadřují moderátoři na velmi špatných komerčních stanicích večer, možná ani to ne. Například dnes při rozhovoru s posluchačem při plesu Dvojky "bóže zkracuje se nám čas na držení diety", o pár minut později "to to letí, to to letí, to to letí" ječí do vysílání, a to jen dnes. V pátek absolutně mimo kontext při úvodu "Pozor, jízda je nekuřácká". A o spisovnosti projevu, skloňování nelze v jejím případě ani mluvit, navíc se neustále absolutně nepochopitelně směje. Pochopím angažování Haliny Pawlovské jako známé moderátorky, celebrity. Majerová, bývalá, dávno zapomenutá hvězda Novy opravdu není celebrita. Ať zůstane jako editorka odpoledního vysílání, přečte zde pár příspěvků, ale za mikrofon opravdu ne. Přitom má Dvojka tolik kvalitních moderátorek: Světlanu Lavičkovou, Světlu Magni nebo i dramaturgyni kolotoče Alenu Kumštýřovou. I když nesouhlasím s tím, že pořad musí mít maximálně dva moderátory, tak chápu vedení, že chce, aby bylo schéma co nejpřehlednější.

Stopy, fakta, tajemství – stále jeden z nejlepších pořadů celého ČRo. Opakování Toulek je jeden z mála dobrých tahů. Nesmyslné reprízy byly už bohudíky zrušeny. Ale pak se nabízí otázka, proč byly zrušeny hudební pořady, když se od příštího týdne objeví v programu opakování nových hudební pořadů z víkendu. Program Jiřího Černého byl naopak hodně moderní a nechápu, proč byl vůbec zrušen. Pořad v 21:00 rozhodně nerozhoduje o poslechovosti.

Nicméně hudební pořady jsou definitivně zrušeny, a tak mám pro vás návrh na koncept, který by potěšil mnoho stávajících posluchačů. Mezi dlouhodobě nejoblíbenější pořady Prahy patří Láska za lásku. Mohla by být vytvořena programová řada "Ke snění", ve které by podobným stylem promlouvali ať už současní spolupracovníci ČRo jako Václav Větvička, František Novotný, Alfréd Strejček anebo i hlasy mimo rozhlas, zkrátka příjemné vyprávění ke snění. Mikrofórum by se přesunulo na 21:00, poté tradičně četba, po níž by následovala tato hodinka klidu.

Po skončení nočního proudu Dvojka v současnosti vysílá reprízy různých regionálních pořadů. Přitom v tomto čase je v českém éteru "díra na trhu", hodně lidí musí pracovat v noci, pokud se nemýlím, v současnosti v noci vysílá živě pouze Radiožurnál. Pokud chce posluchač oddechovější noční vysílání, má smůlu. Svého času byla hodně populární noční show Jiřího Pomeje na F1. Na tomto poli by mohla Dvojka uspět. A jsme zpátky u ranního vysílání. Sám vstávám často brzy ráno. A lidí, kteří musí stávat takto brzo, je stále hodně. Nemohl by pan Kaloč vysílat už od 4:00? Dnes Ranní blok od 4:00 žádná stanice nevysílá. A to je úkol přesně pro veřejnoprávní rozhlas.

A teď konečně pár otázek: Byl zrušen pořad Tomáše Černého 3 x 60. Bohužel bez náhrady. Nemohl by pan Černý vysílat v sobotu od 20:00 místo zcela nelogické reprízy Haliny? Myslím, že hodinový pořad by určitě při práci na radiožurnálu zvládl. V tomto čase Tomáš Černý svoje pořady vysílal několik let.

Proč byly zrušeny Výlety? Jediný pořad, který stanici aktivně propagoval. A kde uslyším Světlanu Lavičkovou, jednu z nejlepších moderátorek Čro? A proč byla Světla Magni omezena na pouze 2 hodiny za měsíc? A proč byl Roman Víšek odvolán ze všech živých vysílání? Jaká je budoucnost nedělních Dobrých Jiter v dlouhodobém kontextu? Proč je zde angažován pan Žmolík?

Z jakého důvodu pan Nováček stále nepřišel do kávy o čtvrté? Bojí se snad negativních reakcí posluchačů? A proč vedení víkendové změny na webu tutlá? A co vede pana Nováčka k umlčování dlouholetých redaktorů a moderátorů, kteří na Praze působí desítky let a jejich nahrazování bývalými tvářemi TV Nova? 

Každá stanice, každý kolektiv, je živí organizmus, ale to, co se aktuálně na Dvojce provádí, mě přijde jako cílená likvidace rozhlasáků.  Odvolávat se na poslechovost mi přijde nevhodné, neb stanice v posledním Radioprojektu začala posilovat. Pokud se stanice bude dále vydávat cestou snižování kvality, neustálých experimentů ( každý nový vedoucí vždy překope program k nepoznání ) a komercionalizace,  ztratí stanice i ty poslední posluchače kteří na ní vydržely. Vyjma názvu se teď stanice s Českým rozhlasem neztotožňuje, není zde ani Zelená vlna. Propagace, kterou pan Nováček sliboval v podobě "Staromáku" má být zřejmě Ples Dvojky - ten ale nové posluchače nemůže oslovit. 1) Vstupenky na něj lze získat pouze ve vysíláni , takže abyste se mohli akce zúčastnit, musíte stanici už poslouchat. 2) ples rozhodně "mladší" posluchače neosloví. Mám obavu, že za takových 5 let nebude mít Dvojka už žádnou poslechovost a bude převedena do DAB+ = zrušena. Frekvence si převezme Plus a regionální stanice. Meteor přežije na radiožurnálu. Tobogán a Hajaja na regionech. A možná že někdo zachrání Kolotoč…

Naším společným cílem je, aby bylo co nejvíce posluchačů spokojených, a tak doufám, že si můj dopis vedení Dvojky, respektive rozhlasu, alespoň přečte.

Děkuji za odpověď a přeji méně špatných rozhodnutí

A. F.

___________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za Váš pohled na proběhlé změny na Dvojce. Mohu Vás ujistit, že zpětná vazba tohoto typu je pro mne i pro vedení stanice důležité, a Vaše podněty a připomínky proto při nejbližší příležitosti sdělím programovému řediteli Ondřeji Nováčkovi.

Dovolte, abych se pokusil vysvětlit Vám důvody, které ke změnám vedly. Tato stanice ztrácí v posledních letech posluchače a je to bohužel dlouhodobý trend. Během pěti let přišla o víc než třetinu posluchačů. Úkol tedy zní: stabilizovat stávající posluchačskou skupinu a získat posluchače nové. Je to velmi těžké zadání. Může se stát, že přijatý koncept bude potřebovat revizi, ale něco s touto stanicí bylo potřeba udělat, to je myslím nezpochybnitelné. Jsem přesvědčen, že program bude korigován takříkajíc za pochodu, za pomoci posluchačských reakcí. Stalo se tak již například v případě pořadu Pokračování za chvilku. Halina Pawlovská bude ve všední dny nahrazena Janem Kovaříkem a večerní reprízy pořadu Pokračování za chvilku byly zrušeny, do večerního času se vrátila repríza pořadu Jak to vidí. Do nedělního večerního času se rovněž vrátí rozhlasové hry.

V odpovědích na Vaše dotazy využívám informací, které jsem získal od Ondřeje Nováčka, s nímž jsem Váš dopis konzultoval.

Součástí změn na Dvojce je výměna některých hudebních pořadů za nové formáty. Pořad Jiřího Černého se vysílal na Dvojce, dříve Českém rozhlase Praha, nepřetržitě od roku 2005, tedy více než 13 let. Drtivou většinu dílů je možné si poslechnout na webu Dvojky. Panu Jiřímu Černému byla nabídnuta další spolupráce s Českým rozhlasem, má se sejít s Ondřejem Nováčkem a šéfredaktorkou Vltavy.

Jmenovec Jiřího Černého Tomáš je v současnosti dramaturgem Radiožurnálu a Rádia Retro, kam soustřeďuje svou pozornost. Včera jsem s ním mluvil právě o jeho plánech týkajících se Rádia Retro. Pořad 3x60, a to v pohodě byl postaven na archivních materiálech, Dvojka chce podobu nedělního odpoledne změnit. Archiv bude využívat i nadále, například v Úsměvech z archivu, chystají se nové premiéry Hvězdného prachu s Jaromírem Hanzlíkem.

Výlety byly nahrazeny projektem Po Česku s Václavem Žmolíkem. Dvojka využila značku, která je marketingově silná a spojená s osobností průvodce. Dvojka bude nadále do regionů vyjíždět, ale bude to dělat podle pana ředitele efektivnějším způsobem než dosud. Václav Žmolík je kvalitní a u posluchačů velmi oblíbený moderátor, mohu to potvrdit ze své agendy. Vzděláním je právník, pracoval ale jako divadelní dramaturg a pak si ho přitáhla média - rozhlas a televize. Má velmi široký kulturní rozhled a věřím, že do nedělního rána typově dobře zapadne. Ostatně jeden za Vašich otázek se týkala právě Nedělních dobrých rán. Podle pana ředitele se v nich neplánují žádné zásadní změny.

Světlana Lavičková je v důchodu a s Českým rozhlasem nadále spolupracuje externě, mimo jiné na pořadech Slavné značky a Po Česku. Stejně tak je v penzi Světla Magni, která s Českým rozhlas spolupracuje externě jako moderátorka Nedělního Kolotoče. Roman Víšek je nadále hlasatelem večerního a víkendového programu.

Pan Nováček představoval změny ve vysílání v Kávě o čtvrté na konci ledna, od té doby program doznává řady změn i v závislosti na reakcích posluchačů. Změny na Dvojce se komunikují přes web a sociální sítě, případně přes magazín eRko. Doporučuji například tento odkaz:

https://dvojka.rozhlas.cz/novinky-ve-vikendovem-vysilani-dvojky-7785424

Jak jsem uvedl, Vaše připomínky budu vedení Dvojky tlumočit. Mým úkolem je vyhodnocovat reakce posluchačů a navrhovat případné řešení problémů. I z výše uvedeného je vidět, že vedení stanice sleduje posluchačské reakce a nebrání se na jejich základě přistupovat k programovým úpravám. Věřím, že ve spolupráci s posluchači dostane program Dvojky tu správnou podobu.

S pozdravem a přáním pěkného víkendu

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio