Dvořákovy písně v instrumentaci J. Gemrota poprvé v České filharmonii

6. říjen 2022

Mezzosopranistka Magdalena Kožená a dirigent Sir Simon Rattle uvedou společně s Českou filharmonií  v rámci svých listopadových koncertů v pražském Rudolfinu výběr z  Večerních písní a Písní, op. 2 Antonína Dvořáka a Ukolébavku Gideona Kleina v novém orchestrálním aranžmá.

Na objednávku České filharmonie vytvořil orchestrální verze těchto písní výrazný současný skladatel, upravovatel a hudební režisér Jiří Gemrot. Provozovací notový materiál vznikl v kooperaci s Vydavatelstvím a nakladatelstvím Českého rozhlasu, které nabízí tento repertoár také ve své Půjčovně:

Antonín Dvořák: Večerní písně na verše Vítězslava Hálka (výběr)
Když jsem se díval do nebe, op. 31/7
Umlklo stromů šumění, op. 9/1
Když Bůh byl nejvíc rozkochán, op. 3/4

Antonín Dvořák: Písně, op. 2, na verše Gustava Pflegera-Moravského (výběr)
Ó byl to krásný zlatý sen, op. 2/2*
Mé srdce často v bolesti, op. 2/6*

Gideon Klein: Ukolébavka

Premiéry orchestrální podoby písní se uskuteční v pražském Rudolfinu 23., 24. a 25. 11. 2022 od 19:30. Celý program koncertu a další info zde.

„Večerní písně Antonína Dvořáka jsem do svého repertoáru zařadila teprve nedávno. Z několika opusů, do nichž jsou rozděleny, jsem vybrala písně, které mi připadaly nejzajímavější a hudebně nejsilnější. Nejdříve jsem je prováděla s klavírem, později jsem požádala vynikajícího českého skladatele Jiřího Gemrota o jejich instrumentaci. Věřím, že díky orchestrální úpravě proniknou k daleko širšímu spektru posluchačů.“, uvádí Magdalena Kožená v sezónní brožuře 22/23 České filharmonie.

Magdalena Kožená patří mezi nejproslulejší pěvkyně současnosti. Její manžel, dirigent Sir Simon Rattle, je od září 2017 hudebním ředitelem Londýnského symfonického orchestru a od sezony 2023/2024 se stane šéfdirigentem Symfonického orchestru Bavorského rozhlasu v Mnichově. Oba umělce přivítá Česká filharmonie jako rezidenční umělce 127. sezony 2022/2023.

Spustit audio