Ekonom Richard Hindls: Slovensko se nám ekonomicky přibližuje. Slovákům pomohlo i euro

25. srpen 2022

Slovákům ekonomicky pomohlo zavedení eura. Ale ekonomika je menší a zranitelnější, hodnotí situaci po 30 letech od dohody o rozdělení Československa ekonom a statistik Richard Hidls. Jaké další dopady mělo rozdělení pro obě země? Jaká je životní úroveň v Bratislavě nebo Košicích? A jak se liší život ve vyloučených lokalitách na Slovensku a na českém území? Poslechněte si v záznamu pořadu Jak to vidí…, který přináší pohled známých osobností na dění kolem nás.

Třicet let od dohody o rozdělení Československa se Slováky žijeme a hospodaříme odděleně. Které zemi se daří lépe? „Rozhodně na tom Slovensko není hůř, než bylo ve vztahu k České republice. Začalo se nám přibližovat,“ uvádí ekonom Richard Hindls.

Čtěte také

Češi Slovákům fandí

Rozdíl se podle něj zmenšoval od začátku. Svou roli sehrály i krize, které značně zatížily naši ekonomiku. „U Slováků vidím pozitivní vliv eura a na druhé straně negativní přiškrcené fiskální politiky v České repoublice,“ hodnotí ekonom.

Slovensko ale podle Hindlse jde dobrou cestou. „Všichni mu fandíme. Pořád v sobě cítíme, že to je jeden stát, i když není,“ zamýšlí se host Zity Senkové na Dvojce. Jaká budoucnost teď obě země čeká?

Euro a vliv velkých evropských hráčů 

„Odhad dalšího vývoje je obtížný. Obě země se musí vyrovnat s integrací a do toho se vrací covid. Slováci jsou navíc na hranici s Ukrajinou, kde nikdo neví, co se bude dít. Všichni čerpáme ruský plyn a ropu,“ vypočítává Hindls.

Přesto zanalyzoval slovenskou cestu. Nemožnost mít vlastní měnovou politiku, malost slovenské ekonomiky s 5,5 milionu obyvatel. To povede k tomu, že Slováci budou víc ve vleku velkých rozhodnutí a velkých hráčů, jako je Francie nebo Německo.“ 

Česká republika se naopak podle něj potýká s narůstajícím dluhem a inflací. „Nedaří se ji zkrotit a je vyšší než na Slovensku,“ popisuje ekonom rozdíly. 

Spustit audio

Související