Elektronické cigarety v živém vysílání

10. listopad 2020

Přestože nejde o porušení zákona ani vnitřních předpisů, pracovníkům ve studiu by mělo být doporučeno vzhledem k negativnímu dopadu na veřejnost elektronické cigarety neužívat.

Dobrý den,

můj dotaz se týká užívání elektronické cigarety v živém vysílání stanice Radiožurnál dnes, tj. 28. 10. 2020 po 20,00 paní sedící za "rozhlasovým pultem" ve studiu, které je pro ni pracovištěm.

Dosud jsem se domnívala, že užívání elektronických cigaret je na pracovišti zakázáno.

Děkuji za odpověď.

M. P.

_______________________________________________________________________

Vážená paní,

Infolinka Českého rozhlasu mi předala Váš dopis z 28. 10. 2020. Dovolte, abych na něj odpověděl s využitím konzultací, které jsem k jeho tématu vedl.

Zákon č. 65/2017 Sb. zakazuje v § 8 odst. 1 písm. a) kouření a používání elektronických cigaret "ve veřejnosti volně přístupném prostoru, s výjimkou stavebně odděleného prostoru vyhrazeného ke kouření". Následuje výčet dalších prostor, v nichž je kouření a používání elektronických cigaret zakázáno, žádný z těchto bodů nelze vztáhnout k prostorám studií ČRo. Z toho plyne, že ve studiu, které není veřejně přístupným vnitřním prostorem, není používání elektronických cigaret zákonem zakázáno. Používání elektronických cigaret není upraveno ani vnitřními předpisy Českého rozhlasu, které zakazují kouření ve všech prostorách Českého rozhlasu s výjimkou vyhrazených míst.
Na základě výše uvedených skutečností konstatuji, že nedošlo k porušení zákona ani vnitřních předpisů, avšak zároveň se obracím na vedení stanice, aby pracovníkům ve studiu bylo doporučeno vzhledem k možnému negativnímu dopadu na veřejnost elektronické cigarety neužívat.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio