Folklorní hudba na celoplošných stanicích

11. červen 2021

V době, kdy se vysílá Folklorní notování, se sdružují všechny regionální stanice a vysílají jednotný program, proto je možno hovořit o celoplošném vysílání.

Srdečně zdravím a děkuji za všechny cenné pořady.

Dovolím si postesknutí, že se na celoplošných stanicích nevyskytuje pořad, kde by zněla folklorní hudba, což je velká škoda, chybí mnoha lidem.

A. H.

_______________________________________________________________________

Vážená paní,

děkuji Vám za pochvalná slova a chápu i Váš zájem o folklorní pořady. Několikrát jsem o tomto tématu hovořil s vedoucími pracovníky Dvojky - minulým i současným šéfredaktorem - a také s programovými řediteli Českého rozhlasu. Dovolte, abych Vám sdělil výsledek svých jednání.

Vedení Dvojky dlouhodobě registrovalo nezájem většiny posluchačů této stanice o dechovku, folklor, poezii a náboženská témata. Dvojka už není plnoformátovou stanicí "pro všechny" - to platilo v době, kdy Český rozhlas neměl 23 stanic zaměřených na různé zájmové a věkové skupiny české společnosti. Zmíněné žánry přešly na jiné stanice, Český rozhlas je neopouští a ani to nemá v úmyslu. Lidovou hudbu a dechovku dnes vysílají regionální stanice Českého rozhlasu, poezie je doménou Vltavy, pořady s duchovní tematikou vysílá řada stanic. Abych zůstal u folkloru, lidovou hudbu najdete například v pořadech Na moravskou notu, Muzikanti, hrajte, Zazpívejte si s námi, Zpěvem k srdci, Cimbál a housle, Ostravské folklorní kalendárium, Folklorní notování. V době, kdy se Folklorní notování vysílá, se sdružují všechny regionální stanice a vysílají jednotný program, proto je možno hovořit o celoplošném vysílání. Vzhledem k jejich snadné dostupnosti na webových stránkách a v digitálním vysílání je mohou slyšet posluchači prakticky po celé republice. Kdo o ně má zájem, lehce se k nim dostane i prostřednictvím audioarchivu. To, že pro jejich poslech je třeba přeladit z jedné stanice na druhou, pokládám za běžné a přijatelné.

Věřím, že mé vysvětlení přijmete s pochopením.

Srdečně Vás zdravím a přeji Vám hlavně stálé zdraví.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio