Halloween ve vysílání ČRo

8. prosinec 2022

V tom, že Radiožurnál halloween registruje, nelze spatřovat snahu o podbízení ani komercionalizaci. Je to prostě konstatování faktu.

Dobrý den,

dovolte, abych touto cestou vyjádřil nespokojenost s dnešním (31. 10. 2022) vysíláním Radiožurnálu. Můžete mi prosím vysvětlit, proč komentátorka dnes ve zprávách komentuje dnešní den jako den halloweenu? 

31.10.2022 v České republice má svátek Štěpánka. 

To, že ve všech komerčních médiích se snaží vydělat na reklamách na importovaných svátcích, je podstatou komerčních médií, ale proč mě tímto masíruje veřejnoprávní médium, to vážně netuším. Mám se připravit, že 25. 12. letos budete z rádia místo Božího hodu nazývat tento den dnem Santa Clause?

Děkuji vám, s pozdravem 

B. H.

________________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za tuto kritickou připomínku. Rozumím jí, v české lidové tradici nebyl halloween přítomen, je to záležitost posledních let. Těžko však ji ignorovat při vědomí toho, jak spontánně ji česká společnost přijala, od mateřských škol po obecní zastupitelstva.

Samozřejmě nelze paušalizovat a tvrdit, že tuto tradici si osvojili všichni občané. Stejně tak můžeme kriticky pohlížet na propojení vzpomínky na zemřelé s tímto až karnevalovým přístupem. Od veřejnoprávního rozhlasu očekávám, že by měl jít hlouběji – popsat keltské kořeny tohoto svátku, zastavit se u proměn a vnitřních souvislostí různých forem podzimních připomínek zemřelých. Viz například tyto odkazy:

https://liberec.rozhlas.cz/rohliky-na-hrobech-maslo-v-lampach-nejen-o-dusickach-s-etnolozkou-vladimirou-8860011

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/vyber-z-medii-dusicky-slevy-cesko-zamestnanost_2211010728_ako

https://dvojka.rozhlas.cz/dusicky-prolinani-sveta-mrtvych-a-zivych-8860830

https://dvojka.rozhlas.cz/expedice-do-sveta-dusicek-a-svatku-svetcu-i-zemrelych-8608123

https://vltava.rozhlas.cz/vaclav-vokolek-dusicky-o-setkani-zivych-a-mrtvych-5013741

To je úkol jiných stanic než Radiožurnálu, který poskytuje zpravodajství a aktuální publicistiku. To, že Radiožurnál halloween registruje, považuji za přirozené, nevidím v tom snahu o podbízení ani komercionalizaci. Je to prostě konstatování faktu. Faktem stejně tak je, že česká společnost nespojuje vánoční svátky se Santa Clausem. Ten je přítomný v amerických filmech, to jistě, ale česká společnost jej na rozdíl od halloweenu spontánně nepřijala. Proto není důvod obávat se toho, co v závěru svého dopisu naznačujete.

Přeji Vám vše dobré a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio