Helena Vondráčková na Dvojce

19. červenec 2022

Dvojka má ve svém playlistu čítajícím cca 1350 titulů zhruba deset procent české produkce vzniklé před rokem 1989.

V sobotu 28.5.2022 jsem se v rámci vysílání ČRo Dvojka nechtěně přemístila do totalitních let a opravdu to nebylo hezké poslouchání. Helena Vondráčková tam komentovala a pouštěla do vysílání své hity - v jejím podání toho nejlepšího, co (samozřejmě po K. Gottovi) kdy hudba České republice dala. To opravdu myslíte vážně? Vždyť je takové množství kvalitních kritiků a umělců, tímto snad posluchače trestat nechcete.

S pozdravem

J. L.

________________________________________________________________________

Vážená paní,

nemám v úmyslu obhajovat jednotlivé pořady, jejich dramaturgie je věcí těch, kdo jsou za tuto práci zodpovědní. Obecně mohu konstatovat, že pořady, v nichž zpěváci nebo umělci z jiných oborů (na Dvojce např. nedávno Karel Gott, Miroslav Žbirka, nyní Václav Kopta, Helena Vondráčková) uvádějí převážně české písničky z minulých zhruba šedesáti let, jsou u posluchačů oblíbené. Mohu tak soudit podle své agendy, v níž se soustřeďuje kritika na činnost ČRo. Na tento typ pořadů stížnosti téměř nepřicházejí. Dvojka má ve svém playlistu čítajícím cca 1350 titulů zhruba deset procent české produkce vzniklé před rokem 1989, z toho se dá jen stěží usuzovat, že by se orientovala na totalitní léta. Všichni zmínění moderátoři písničkových pořadů ovšem vybírali a vybírají často i tituly z období před rokem 1989, Václav Kopta svůj pořad dokonce pojmenoval Zlaté časy. Nejde o nostalgii po čase totality, ale prostě o nostalgii po čase mládí. Je to lidsky pochopitelné a nevidím v tom politický podtext.

Naprosto však rozumím tomu, že každý z nás má své oblíbené a také neoblíbené zpěváky. Je mi líto, že s výběrem moderátorky, která nahradila zesnulého M. Žbirku, nejste spokojena. O Vašem názoru budu informovat šéfredaktorku Dvojky.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio