Historie vysílání Vltavy

13. duben 2017

Okruh pro náročného posluchače vznikl již v šedesátých letech minulého století.

Dobrý den.

Prosím o info, od kdy historicky vysílá stanice Vltava, protože tady (v Polsku, pozn. kanc. ombudsmana) zase slyším, že Polskie Radio Dwójka je absolutně jediným tohoto druhu na světě – tak jim chci napsat.

Zdravím

Tatjana Wojciechowska

<hr/>

Vážená paní Wojciechowska,

děkuji Vám za zájem o historii českého rozhlasového vysílání. Historie málokdy dává jednoznačné odpovědi, a tak je tomu i v případě, který zmiňujete.

Stanice Vltava začala vysílat 4. 9. 1972 (na Slovensku ve stejný den začala vysílat obdobně profilovaná stanice Devín). Tato specializovaná kulturní stanice ovšem nevznikla „na zelené louce“ – již v roce 1964 vznikl v Československém rozhlase tzv. Třetí program, který připravovala samostatná tvůrčí skupina a zaměřoval se na náročné slovesné, hudební a dokumentární formáty. Pořady Třetího programu se vysílaly na okruhu Československo II a jak uvádí publikace Evy Ješutové a kol. Od mikrofonu k posluchačům, „ustavením III. programu (Československo II) na VKV zanikla teorie ,průměrného posluchače‘.“

Lze tedy konstatovat, že české specializované strukturované vysílání pro náročného posluchače začíná v roce 1964 a formálně – tedy ustanovením stanice Vltava – byl tento proces završen v roce 1972.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio