„Hitlerovy mosty“, ano, či ne?

7. červenec 2017

Článek výslovně uvádí, že nejde o oficiální název, ale o rozšířené lidové označení.

Dobrý den, pane Pokorný,

po delší době jsem byl okolnostmi donucen Vám opět napsat. Na stránce Českého rozhlasu (http://www.rozhlas.cz/dvojka/radiozpravy/_zprava/chcete-na-hitlerovy-mosty-a-zakazanou-prehradu-cesky-rozhlas-zpristupni-na-jeden-den-mista-kam-se-normalne-nesmi--1735535) jsem „vypěnil“, když jsem si přečetl nadpis, ve kterém byl použit blábol o „Hitlerových mostech“.

Opět se jedná o již zavedený systém ze scének komika Luďka Soboty: „stůl má čtyři rohy – kráva dva – mléko dává….“. Nechápu, proč by stavba, která byla započata v roce 1939 a ukončena v roce 1950, zkolaudována v roce 1952, měla být titulována, jako „Hitlerova“.

Nevím, kdo a proč z Českého rozhlasu tuto fantasmagorii použil, snad chtěl zvýšit atraktivitu? Tímto způsobem pracuje například Blesk, který ovšem není veřejnoprávní….

Věřím, že se mi od Vás dostane objektivní a vyčerpávající vysvětlení k výše uvedenému titulku, který znevažuje jinak velmi dobrý počin Českého rozhlasu k problému vody. K tomuto tématu doporučuji stránky intersucho.cz.

Jaromír Konečný


Vážený pane Konečný,

děkuji Vám za kritickou poznámku, kterou jsem konzultoval s šéfredaktorem Českého rozhlasu Plus Ondřejem Nováčkem a webeditorem Dvojky Rostislavem Taudem.

Užití slovního spojení „Hitlerovy mosty“ má svůj původ v poměrně známém faktu, že stavba některých komponentů zamýšlené dálnice mezi Prahou a Brnem započala v roce 1939 (most v dnešní vodní nádrži Švihov v červenci 1939). Článek, na který upozorňujete, výslovně uvádí, že nejde o oficiální název, ale o označení rozšířené „mezi lidmi“.

Přestože v textu je tato okolnost vysvětlena, může toto slovní spojení v názvu článku působit na neinformovaného čtenáře v příliš zjednodušující významové zkratce. Proto byl na můj podnět název článku změněn takto: „Chcete na zakázanou přehradu? Český rozhlas zpřístupní na jeden den místa, kam se normálně nesmí“. V samotném textu článku bylo zmíněné označení ponecháno s náležitým vysvětlením.

Věřím, že Vás moje odpověď přesvědčí o tom, že oprávněným kritickým podnětům se Český rozhlas věnuje s náležitou pozorností.

Srdečně Vás zdravím a přeji pěkné léto.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio