Hudba na Radiožurnálu respektuje výzkumy

12. červen 2017

Každá stanice Českého rozhlasu si tvoří vlastní hudební dramaturgii podle cílové skupiny posluchačů.


Dobrý den,

sice mně nevadí anglické písničky, ale když ráno od 5:00 do 6:30 zazní pouze jedna česká, je to Český rozhlas (stanice Radiožurnál)? Když to jde na Blaníku apod., proč ne tady?

S pozdravem

J. Formánek


Vážený pane Formánku,

Vaši kritickou připomínku týkající se hudební dramaturgie Radiožurnálu proberu přímo s hudebním dramaturgem této stanice Petrem Králem. Obecně je možno konstatovat, že každá stanice Českého rozhlasu si tvoří vlastní hudební dramaturgii podle cílové skupiny posluchačů. Proto regionální stanice hrají v průměru 80 - 90 % české produkce, Dvojka kolem 80 %, ale Radiožurnál jen asi 30 % domácí produkce a 70 % zahraniční.

Odpovídá to výzkumům, jež se pravidelně provádějí s reprezentativním vzorkem posluchačů, kteří tvoří skutečný posluchačský okruh. V případě Radiožurnálu jsou to spíše muži ve věku do 40 let, kteří poslouchají často v autě, a ve výčtu kritérií by bylo možno ještě dlouho pokračovat.

Chápu, že Vám vysílání Radiožurnálu vyhovuje svou obsahovou skladbou – čerstvými informacemi a podobně –, ale Vaše představa o hudebním doprovodu je odlišná. Mohl bych Vám poradit, abyste zkusil poslech Českého rozhlasu Plus, tedy stanice zaměřené na zpravodajství a publicistiku bez hudebních vstupů. Možná by tato stanice vyhovovala lépe Vašim posluchačským preferencím.

S pozdravem a přáním všeho dobrého

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio