Informování o bývalém režimu

3. květen 2017

Snažím se vyřídit ke všeobecné spokojenosti každou stížnost, kterou obdržím. K úspěchu takové činnosti mi vždy pomůže, připojíte-li mi ke stížnosti konkrétní případy pochybení Českého rozhlasu, na které mohu upozornit odpovědné pracovníky.

Vážený pane Pokorný,

o vaší funkci jsem nevěděl a byl jsem srozuměn, že v naší úžasné demokracii budeme terorizováni bílým terorem donekonečna. Ale dvakrát jsem vás slyšel mluvit v rozhlase a získal jsem malou naději. Ovšem dneska jsem o tuto naději přišel. Snad se nematu, když vám povím, že jste uváděli, že bude četba na pokračování na dvojce od 22.00.

Udělalo se mi moc nevolno, když jsem se setkal s realitou, kterážto byla takového druhu, že se bude zase žvanit o chartě. Je mi 71 let, celý život jsem pracoval jako konstruktér a vadí mi, že se tolik v našich i státních sdělovadlech včetně ČR tak hrubě a sprostě lže. Tak třeba při výročí MDŽ hlasatelka Tereza Stýblová toto výročí zmínila, ale uvedla, že se za komunistů slavilo tak, že se muži ožrali a ženy trpěly. Tak tuhle sprostou lež už si konečně nechte a spoléhám na vás, protože vaše řeč mi připadala důvěryhodná.

Jako důchodce, znající cizí řeči, jsem ředitelem muzea a hovořím s tisíci lidmi z celého světa. Určitě 95 % všech lidí, se kterými mluvím, nepomlouvají minulý režim tak sprostě lživě jako ČR a ČT. V listopadu nebyla žádná studentská revoluce, ale dávno připravovaný převrat, takže hegemony byly - STB, KGB, CIA.

Signatáři charty se stali po převratu funkcionáři, kteří rozprodali naši republiku v zájmu cizího kapitálu. Pokud chcete dělat pořady, tak 99 % občanů chce vědět, kdo všechno tady kradl po špinavém listopadu 89 a proč není uvězněn. Ještě jednou vám chci věřit, vaše slova se mi zdála upřímná po 27 letech špinavostí. Přeji vám hodně úspěchů v tom, aby ČR mluvil pravdu. Je nezvratitelným faktem, že 27 let lhal.

Miloslav Hašek

<hr/>

Vážený pane Hašku,

poctivě se snažím každému posluchači, který se na mne obrátí, pomoci, předávám kritické připomínky odpovědným pracovníkům, doporučuji změny, které si posluchači žádají, a podobně. Leccos se mi již povedlo, a pokud jsem neuspěl, nevzdávám to a dále se snažím, abych byl posluchačům užitečný. V případě Vašeho dopisu jsem ale trochu rozpačitý. Samozřejmě vedoucím Zpravodajství Českého rozhlasu a později i na poradě vedení ČRo Vaši kritiku budu tlumočit, ale vždy se mi lépe argumentuje, když mám po ruce konkrétní příklady, kde a jak Český rozhlas podle mínění posluchačů pochybil.

Informace, že minulých 27 let ČRo jen lhal, je, jistě to uznáte, sporná. Chápu, že jste to myslel v nadsázce, jako výraz své nespokojenosti. Ne že bych byl spokojený se vším, co slyším, to opravdu ani náhodou neplatí. Šéfredaktoři Radiožurnálu, Plusu i další odpovědní pracovníci ode mne prakticky neustále slyší kritiku všech myslitelných aspektů jejich práce - od výkonů moderátorů a hlasatelů přes výběr diskutujících přes konstrukci zpráv až po chyby na webových stránkách atd. Nicméně jsou to konkrétní připomínky, kde mohu žádat změnu, zlepšení. Obecná informace typu "přestaňte lhát", uznávám, má svou emotivní hodnotu, ale pro mou práci je obtížně využitelná. Abych byl spravedlivý, má pro mne význam, jak už jsem zmínil, v tom, jak razantně odmítáte práci Zpravodajství Českého rozhlasu. A v tomto smyslu s ní také budu dále pracovat.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio