Jak vzniká Zelená vlna?

26. prosinec 2017

S úpravami podkladů redaktoři končí v podstatě až s úvodní znělkou.

Dobrý den,

jsem docentem na Ústavu pozemních komunikací Fakulty stavební v Brně a pro potřeby výuky bych rád využil data o dopravních zácpách během roku.

Proto se ptám – Je někde dostupný archiv dopravního zpravodajství, které vysíláte na stanici Radiožurnál? Našel jsem pouze archiv pořadu Zelená vlna, kde jsou pouze příspěvky na nějaké konkrétní téma.

Rád bych se dostal k aktuálním hlášením o dopravní situaci, jde mi o výskyt kolon a jejich délku. Samozřejmě bych preferoval textovou verzi před zvukovou. Předpokládám, že pro potřeby vysílání textová verze vzniká a možná se někde ukládá.

Prosím tedy o sdělení, jestli je naděje, že by bylo možné dostat se k těmto záznamům.

Petr Holcner

<hr/>

Vážený pane docente,

Váš dotaz jsem konzultoval s redakcí Zelené vlny.

Vedoucí redakce Štěpán Janda mi poskytl obsáhlé stanovisko, z kterého mi dovolte citovat:

Zelená vlna Radiožurnálu má jiný postup práce než všeobecné zpravodajství. Obsah relací se textově centrálně neukládá. Podklady pro relace často nemají podobu textu slovo od slova, ale jen poznámek. Nemáme uzávěrku x minut předem, nic netiskneme, redaktoři nechodí do hlavního studia Radiožurnálu (vše se připravuje a odbavuje v malém studiu ZV), s úpravami podkladů redaktoři končí v podstatě až s úvodní znělkou Zelené vlny. A občas i během vstupu pohledem na záběry z kamer nebo výstupy ze systému Rodos upravují/aktualizují zmiňovaná fakta, tak aby se co nejvíce blížila momentální reálné situaci u nehody nebo jiné dopravní komplikace. Někdy dokonce interpretují zcela čerstvé informace jen z našeho speciálního redakčního systému, který zobrazuje data z Jednotného systému dopravních informací a z našeho call centra. Tím pádem leckdy reálně vysloví do éteru jiné/zkorigované hodnoty/podrobnosti, než jaké třeba figurovaly v připravovaných poznámkách. Pokud jde o data o výskytu kolon a jejich délku, mohl by být vhodnějším zdrojem zmiňovaný Rodos (http://www.rodos-it4i.cz/).

Doufám, že Vám budou tyto informace užitečné.

S pozdravem
PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio