Jména pachatelů v pořadu Historie českého zločinu

31. srpen 2020

V některých případech poradci pořadu Historie českého zločinu doporučili změnit skutečná jména pachatelů s ohledem na skutečnosti, které tomu brání.

Dobrý den, Vážení,

obracím se na vás s žádostí o stažení či narovnání dílu Kamera jako svědek ze seriálu Historie českého zločinu. V tomto díle označujete jako pachatele pana Zdeňka Kříže. Jsem z Veverské Bítýšky a dobře vím, kdo je skutečným střelcem, protože tento také pochází z našeho městečka. Zdeněk Kříž je čestný a bohužel velice nemocný člověk. Byl bych prosím velice rád, abyste Zdeňka jakkoli s tímto zločinem nespojovali.

Děkuji za pochopení a bezodkladné řešení.

M. K.

________________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za upozornění na problém se jménem pachatele v 88. dílu seriálu Historie českého zločinu s názvem Kamera jako svědek. Dovolte, abych Vám sdělil závěr jednání, která na můj podnět proběhla.

Cyklus Historie českého zločinu mapuje uzavřené kriminální případy. Reflektuje práci odborníků a opírá se o závěry z jejich vyšetřování. Není to výsledek investigativní činnosti ČRo. V některých případech poradci – kriminalisté a právníci – doporučili změnit skutečná jména pachatelů s ohledem na skutečnosti, které tomu brání. V daném případě taková skutečnost nastala a v pořadu bylo užito náhodně vygenerované smyšlené jméno, které žádným způsobem nesouvisí s popisovaným případem a se skutečnými osobami.

K článku o zmíněném pořadu na webu Českého rozhlasu bude neodkladně dodána poznámka, že jméno pachatele bylo pozměněno a že případ nesouvisí s nositeli jména užitého v autorské licenci. Panu Zdeňku Křížovi, jehož bezúhonnost nikdo v Českém rozhlase nezpochybňuje, se v zastoupení tvůrců pořadu omlouvám za toto nemilé, nezamýšlené a vskutku náhodné spojení jeho jména s pozměněným jménem skutečného pachatele.

S díky za pochopení a přáním všeho dobrého

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio