K debatám před volbami na Slovensku

5. říjen 2023

K povinnostem veřejnoprávního rozhlasu patří poskytovat posluchačům co nejširší názorové spektrum.

Hezký den přeji.

Na základě jakých kritérií a kým byl do rozhlasu pozván (Pro a proti Praha 15:30 26. května 2023) pan Macinka? A obdobně se ptám na včerejší Souvislosti Plus (20. září) ohledně téhož pána.

Děkuji za odpověď.

M. K.

________________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za dopis. Podle mého názoru nelze vyloučit z veřejné debaty konzervativní politické pohledy (tak by se asi Institut Václava Klause dal obecně charakterizovat). K povinnostem veřejnoprávního rozhlasu patří poskytovat posluchačům co nejširší názorové spektrum. Proto se čas od času ve vysílání objeví vedle jiných názorových proudů třeba i zástupci Institutu Václava Klause.

Do Souvislostí Plus vysílaných 20. 9. ke slovenským volbám nebyl pozván jmenovitě pan Petr Macinka. Pozvání směřovalo na někoho vhodného z Institutu Václava Klause, protože celý kolektiv Institutu je podepsán pod dopis adresovaný Robertu Ficovi, favoritovi voleb a předsedovi strany Smer. Institut pak navrhl pana Macinku jako politologa, což odpovídalo rámci debaty. Od jeho vystoupení v Českém rozhlase v pořadu Pro a proti v květnu uplynulo několik měsíců, takže jeho účast v Souvislostech Plus byla možná.

Věřím, že mou odpověď přijmete s pochopením pro úkoly veřejnoprávního rozhlasu.

Se srdečným pozdravem

Milan Pokorný, ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio