Klamavá zpráva? Zvon odvezený „vojáky“

6. prosinec 2017

Informace zazněla v rozhovoru, který nebyl dále editován.

Dobrý den,

ve zprávách na stanici Český rozhlas Plus byla uvedena informace o tom, že v kostele v Kutné Hoře bude instalován po 75 letech dne 6. 10. 2017 nový zvon. K tomu bylo řečeno, že zvon odvezli před 75 lety vojáci.

Fascinuje mne toto vyjádření: Zvon odvezli před 75 léty vojáci.

Všichni starší posluchači vědí, že to byli vojáci německého wehrmachtu (čili němečtí okupanti), kteří během druhé světové války, kterou fašistické Německo rozpoutalo, zvony kradli po celém Protektorátu Böhmen und Mähren, aby je ve své vlasti přetavili na děla.

Historie neznalý posluchač může z této zprávy mít nejasno, co to bylo za vojáky. Klidně si může říci, že čeští, nebo snad ruští? Pokládám takový způsob editace zprávy za velmi nekvalifikovaný. Buď je editor ignorant, který nezná souvislosti, nebo je to jeho neprofesionalita, či je to úmyslné překrucování historie na něčí pokyn.

Zpráva byla svojí metráží relativně dlouhá včetně vyprávění, jak je zvon pořízen díky sbírce občanů, jaké technické přípravy jsou nezbytné, atd., takže neobstojí případná výmluva, že se jednalo o zkratkovitou informaci.

S pozdravem

Ing. Jiří Budil

__________________________________________________________________________

Vážený pane Budile,

Vašemu dopisu jsem věnoval náležitou pozornost a chtěl jsem si učinit závěr na základě poslechu zmíněného příspěvku. Nepodařilo se mi jej ale v Celodenních záznamech nalézt, a proto jsem požádal o pomoc vedení Českého rozhlasu Plus. Podle jejich sdělení se daný materiál na Českém rozhlase Plus v danou dobu nevysílal. Je možné, že jste poslouchal jinou stanici. Je mi líto, ale není v mých možnostech tuto skutečnost zjistit.

Jediným relevantním odkazem je vysílání Ranní Mozaiky na stanici Vltava 21. 7. 2017 cca v 7.35, kdy zazněl publicistický příspěvek, který posluchače seznámil s faktem, že v Kutné Hoře se ustavila pracovní skupina pro veřejnou sbírku s názvem Zvon pro Jakuba (kostel sv. Jakuba).

V rozhovoru s předsedkyní této pracovní skupiny byla vysvětlena historie ztráty kostelních zvonů - dva byly zrekvírovány v první světové válce v roce 1916, zbylé tři „byly odvezeny v roce 1942“ (doslovná citace). Blíže se sejmutí zvonů v první ani druhé světové válce nerozebíralo. Dále se rozhovor věnoval technickým parametrům zvonů a sbírce pro zřízení nového zvonu. Nešlo o zprávu, ale o publicistický materiál – rozhovor –, v němž informace o zvonech a jejich historii poskytla respondentka. Tento rozhovor nebyl nijak edičně upraven.

Obecně s Vámi souhlasím. Pokud by šlo o zprávu, bylo by korektní doplnit ji informací o tom, na čí příkaz, eventuálně kým byly zvony sejmuty a k jakému účelu měly posloužit.

Zpravodajství Českého rozhlasu má velmi přísné ediční zásady a nepřipouští jakékoli subjektivně motivované zásahy, jednostranné výklady a podobně. Pokud byste takovou tendenci zaznamenal, budu rád, když mi své zjištění sdělíte.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio