Klasická hudba na D-Dur

27. prosinec 2017

Skladby v D-dur jsou řazeny na základě kontrastu.

Dobrý den,

má připomínka se týká postupného z mého hlediska zhoršení hudebních pořadů: ranní Partitury se Zuzanou Zatloukalovou zaměřené na barokní a klasicistní hudbu byly pro mne a věřím pro mnohé jiné milovníky této hudby pohlazením po duši.

Tento pořad byl původně nabízen až do 6.55, poté již jen do 6.30 a nyní jen vzácně do šesté ráno kdy začíná Mozaika, převážně nyní informační program tj. mluvené slovo.

Stanice D-dur nabízí hudbu různých období, nyní příliš mnoho hudby 19. a 20. století na úkor té hudby předchozí.

Proč tak zmenšená nabídka hudby 17. a 18. století, hudby která byla před cca sto lety takříkajíc znovu objevena pro své věčné hodnoty?

Milan Krištof

Vážený pane Krištofe,

děkuji Vám za kritický dopis týkající se programu stanic Vltava a D-dur. Dnes jsem jeho obsah tlumočil šéfredaktorovi Vltavy. Nové schéma této stanice bylo spuštěno před měsícem a je třeba poskytnout posluchačům dostatek času, aby je buď přijali, anebo aby některé jeho prvky odmítli.

Zatím sbírám jednotlivé podněty – například Vaše kritika prodloužení Mozaiky od časnější hodiny je v mé agendě první, což ale neznamená, že by to nebyla cenná zpětná vazba.

Zajímalo mne, zda šéfredaktor stanice D-dur Lukáš Hurník zvýšil podíl hudby 19. a 20. století na úkor hudby dřívějších období, proto jsem jej požádal o konzultaci. Z ní vyplývá, že dramaturgie této stanice žádnou změnu ve výběru hudby podle doby vzniku neučinila.

Lukáš Hurník ale dodává: „Možná pan Krištof poslouchal po 20:00, což je čas určený právě pro novější a náročnější hudbu. D-dur připravuje několik autorů, někteří z nich mají blíže ke starší, jiní k modernější hudbě. Stále ale platí, že skladby v D-dur jsou řazeny na základě kontrastu. Hudební slohy a období a také obsazení se musejí střídat.“

V souvislosti se stanicí D-dur mám pro Vás jednu dobrou zprávu: podle sdělení pana šéfredaktora začne v příštím roce každou sobotu od 16:00 vysílat čtyřhodinový blok zaměřený jen na baroko a klasicismus v autentické interpretaci. Ponese název Od Claudia k Ludwigovi.

Věřím, že mou odpověď přijmete s pochopením.

Srdečně Vás zdravím a přeji Vám pěkné hudební zážitky.

S pozdravem PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio