Koledy v playlistech stanic

19. leden 2023

Dvojka skutečně v posledních letech hraje klasické lidové koledy na Štědrý den jen v podvečer, Ovšem nelze ztotožnit Dvojku s Českým rozhlasem jako celkem zahrnujícím pětadvacet stanic.

Vážený pane ombudsmane,

zajímalo by mě, kdy budou ve vysílání Českého rozhlasu tradiční klasické české koledy. Dnes 23.1 2.kupříkladu v celém ranním bloku nezazněla ani jedna, pouze pan Gondík zdůraznil, že jeho nejoblíbenější koleda je” jingle bell, jingle bell…..”. Silně mi to totiž připomíná situaci v osmdesátých letech, kdy v Českém rozhlase také nesměly být vysílány tzv. ”náboženské české lidové koledy.” Berte to jako velkou stížnost na současnou situaci, která se samozřejmě netýká pouze vysílání koled, ale celkového obrazu Českého rozhlasu.

Děkuji za vaše vysvětlení.

A. W.

______________________________________________________________________

Vážený pane,

pokud se Váš dopis týkal stanice Dvojka, pak Vám dávám zapravdu. Dvojka skutečně v posledních letech hraje klasické lidové koledy na Štědrý den jen v podvečer, jak mi na můj dotaz potvrdil hudební dramaturg stanice Petr Kožený. Ovšem nelze ztotožnit Dvojku s Českým rozhlasem jako celkem zahrnujícím pětadvacet stanic. Celoplošné stanice Českého rozhlasu Vltava, D-Dur, Pohoda a regionální stanice vysílaly velké množství nádherné vánoční hudby a samozřejmě také české koledy. Nejde tedy o zákazy, ale o to, že každá stanice si vytváří vlastní hudební dramaturgii podle cílové skupiny posluchačů. Dvojka je dnes jiná než bývalá stanice Praha, v tom se shodneme. Důvodů je řada. Patří mezi ně vznik speciálních stanic, které od Dvojky převzaly mnoho programových prvků, a s tím související změna profilu této stanice tak, aby jí přestala klesat sledovanost. Srovnání s osmdesátými lety minulého století nemohu potvrdit, musel bych analyzovat dobové prameny, neboť v posluchačské paměti mám z těch let zážitky z poslechu českých lidových koled a připadá mi nepravděpodobné, že by mezi nimi nebyly ty, které se zmiňují o náboženských tématech (Betlém, narození Mesiáše apod.).

Pokud máte výhrady k celkovému obrazu Českého rozhlasu, budu rád, když je zmíníte podrobněji. Mým úkolem je přispívat k tomu, aby posluchači byli s Českým rozhlasem spokojeni, a každá stížnost nebo kritika jsou pro mne cennou zpětnou vazbou.
S pozdravem a přáním všeho dobrého v novém roce

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českoho rozhlasu

Spustit audio