Komentáře o brexitu

3. únor 2021

Pracovník rozhlasu by se měl zdržet sdílení vlastního názoru při editování a interpretaci zpráv, autor příspěvku v komentářové rubrice svůj názor naopak sdělit musí.

Vážený pane ombudsmane,

moc prosím, abyste prošetřil dnešní (1. 12.) příspěvek p. J. Jůna v Českém rozhlase.

Tolik nenávisti k UK, Brexitu snad do žurnalitstiky opravdu nepatří. Vybere si výhradně hlasatele Armageddonu a pilně je cituje, přestože autoři těchto hlasů obvykle patří na periferii britského politického života. Jakékoliv statistiky charakterizující stav britské ekonomiky jsou p. Jůnem buď přímo vylhané nebo získané ze zdrojů velmi pochybných. Jeho čísla jsou obvykle v rozporu s údaji britského ministerstva financí nebo jiných oficiálních organizací. (Toto mu pak dovoluje mluvit např. o 19 % propadu HDP, ačkoliv propad dle min. financí je odhadován na 11,3%). Ale jeho nenávist k demokratickému rozhodnutí Britů o odchodu z EU je patrná téměř z každé jeho věty.

BBC má nového gen. ředitele. Líbí se, mi, co nedávno řekl na adresu BBC zpravodajců - chcete-li uplatňovat svůj vlastní názor, hledejte si jiné zaměstnání. Má to být v ČR jinak?

Děkuji Vám předem za reakci.

S. Š.

_____________________________________________________________________

Vážený pane,

dovolte, abych Vám odpověděl na dopis, který se týká komentáře externího spolupracovníka Českého rozhlasu Jana Jůna.

Nejprve bych rád vysvětlil svůj pohled na problém, který jste pojmenoval v závěru svého dopisu. Vyjádření nového ředitele BBC pokládám za natolik významné, že jsem na ně upozornil na své webové stránce, viz tento odkaz:

https://informace.rozhlas.cz/novy-generalni-reditel-bbc-vyzdvihl-zavazek-nestrannosti-8337969 

K tomu je potřeba dodat několik poznámek. Pracovník veřejnoprávního rozhlasu by se měl zdržet sdílení vlastního názoru při editování a interpretaci zpráv, při vedení debaty s pozvanými hosty. Tímto směrem míří i mé apely na pracovníky Českého rozhlasu. Posluchače zajímá názor hosta, nikoli názor redaktora. Ten musí zastupovat v případě jednoho hosta nepřítomné opoziční názory, v případě více hostů organizuje debatu, dbá na to, aby se dostalo na všechny zúčastněné ve srovnatelném poměru apod.

Autor příspěvku v komentářové rubrice svůj názor naopak sdělit musí. To je podstata žánru komentáře. Zde je třeba dbát na to, aby veřejnoprávní rozhlas zohledňoval různé názorové proudy. 

Z výše uvedeného je zřejmé, že Jan Jůn může v komentáři prezentovat vlastní názor. Jeho zkušenost s životem ve Velké Británii je pro posluchače Českého rozhlasu vítaným oživením, neboť samozřejmě není jediným autorem, který se této problematice věnuje. Aktuálně upozorňuji například na dnešní pořad o brexitu, v němž vystupuje zahraničněpolitický analytik ČRo Filip Nerad:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/podcast-vinohradska-12-brexit-velka-britanie-evropska-unie-dohoda_2012110600_miz?_ga=2.136366320.174107261.1607682206-1671443690.1605527190

Zajímala mne reakce pana Jůna na některé konkrétní argumenty, jež ve svém dopise uvádíte, proto jsem se na něj obrátil s žádostí o vysvětlení. Z jeho odpovědi vyjímám:

„Zmíněný komentář byl vůči brexitářům ještě velmi mírný ve srovnání s britskými komentáři, třeba v denících jako The Times, The Guardian, The Independent atd. Zmíněná média citují ,,prosáknutý‘‘ vládní odhad pohromy, kterou brexit už je a ten ,,tvrdý‘‘ by byl ještě horší (například to, že automobilka Nissan oznámila, že by propustila 7000 britských zaměstnanců v jedné z nejchudších částí Anglie a odstěhovala se z UK, není výmyslem, ale pravdou). Stejně tak se musím ohradit, že používám vylhané statistiky. Oněch 19 procent propadu roční tvorby HDP jsem si nevycucal z prstu. Úřad pro rozpočtovou střídmost, Bank of England, CBI či parlamentní výbory rozhodně nepatří k ,,velmi pochybným zdrojům‘‘. A skutečnost, že Skotsko, které v referendu hlasovalo pro setrvání v EU, se bude chtít v případě tvrdého brexitu od Anglie odtrhnout, mne mrzí stejně jako mnoho Angličanů. Nyní s brexitem souhlasí už jen 39 procent Britů (vážená agentura YouGov), a to jsou brexitáři ve vládě a opravdový brexit ještě ani nezačal, neboť stále trvá ,,přechodné období‘‘, během kterého se nic nezměnilo, jako by Británie byla stále v EU.“

Podle mého názoru je tento komentátor stejně jako třeba stálý londýnský zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek, s nímž jsem o brexitu podrobně hovořil, když jsem editoval jeho knihu na toto téma, z nastalé situace upřímně nešťastný. To je něco jiného než nenávist. Samotné rozhodnutí britských voličů opustit Evropskou unii nikdo nezpochybňuje, to, o čem je řeč nyní, jsou praktické kroky vlády a situace, která z nich vyplývá. Brexit rozděluje v Británii lidi na pracovištích, rodiny, přátele, je zdrojem nejistoty v každodenních situacích, nemluvě o tak vážných problémech, jako je Severní Irsko. Komentáře Jana Jůna jsou pro mne kamínky do mozaiky, kterou si každý musíme utvořit sami. Máte samozřejmě plné právo se vůči nim stejně jako proti názorům kohokoli jiného ve vysílání Českého rozhlasu vymezit. Ale samotná prezentace názorů není důvodem k tomu, aby si komentátor hledal místo jinde.

Věřím, že můj pohled přijmete s pochopením. Přeji Vám klidný adventní čas a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio