Koncerty Symfonického orchestru Českého rozhlasu

20. prosinec 2017

Abonentní koncerty SOČRu v Rudolfinu patří až na výjimky klasice.

Dobrý den,

obracím se na Vás v souvislosti s programem SOČRu, zejména co se týká vánočního koncertu.

Sólista vánočního koncertu z 19. 12. 2016 je sice světově uznávaným umělcem, to však neznamená, že koncert vzbudil v abonentech nadšení, naopak. Navíc jako koncert vánoční to bylo absolutně nevhodné.

Co se týká skupiny milovníků klasické hudby, k nimž patřím a navštěvuji tyto koncerty 30 let, program prakticky náš vkus vůbec nezohledňuje. Pokud je zde cílem přilákat mladší publikum, nabízí se program v Obecním domě, nemám pravdu?

My, dlouholetí návštěvníci těchto koncertů, si představujeme vánoční koncert s Rybovou mší, Requiem Mozarta apod. a ostatní koncerty s díly skladatelů jako Beethoven, Mahler, R. Strauss, Chopin, Čajkovskij, Schumann, Brahms… Za tímto repertoárem tam chodíme.

Náš vkus bohužel nikdo nezohledňuje v úporné snaze zařazovat díla mladých umělců, ale na to se opravdu nabízí prostor Obecního domu a tamní publikum. Snad každý by měl mít právo volby.

Pokud se repertoár ani další sezonu nezmění, bohužel předplatné si už nekoupím. Jsem důchodce a je mi líto vydávat peníze tam, kde z poslechu hudby nemám žádnou radost.

Děkuji za pozornost.

B. Berrenda

<hr/>

Vážený pane Berrendo,

děkuji Vám za kritický dopis týkající se dramaturgie SOČRu. Nedávno jsem o některých aspektech práce tohoto orchestru hovořil s jeho ředitelem Jakubem Čížkem a co nejdříve mu budu tlumočit Váš dnešní dopis.

Myslím, že kritika vánočního koncertu v roce 2016, kterou jsem panu řediteli zprostředkoval i já díky ohlasům posluchačů, způsobila, že vánoční koncert v prosinci 2017 byl laděn tak, jak si abonenti SOČRu představují: nesl název Zimní snění a jeho vrcholem byla Čajkovského symfonie č. 1 Zimní sny.

Pohled do programu letošní koncertní sezony potvrzuje, že abonentní koncerty SOČRu v Rudolfinu patří až na výjimky klasice, a to těm skladatelům, které uvádíte. Sám se řadím mezi milovníky klasické hudby, každoročně si kupuji abonentní vstupenky na koncerty SOČRu a už nepatřím mezi nejmladší ročníky – a přesto mi občasné zařazení modernější skladby nevadí, naopak, působí jako sympatické oživení, pokud je taková hudba citlivě vybrána a zařazena v rozumné míře.

Musíme brát v úvahu i tu okolnost, že abonentní koncerty SOČRu z Rudolfina jsou přenášeny do celé republiky a často v rámci Mezinárodní hudební výměny EBU do mnoha zemí světa, a že je třeba někdy upravit dramaturgii i vzhledem k této skutečnosti. Ale uznávám, že vztah k tomu, co působí na posluchače příjemně, a co už vnímá rušivě, je velmi individuální záležitost a kolik návštěvníků, tolik pohledů na dramaturgii.

Závěrem řečeno – Vašemu pohledu dobře rozumím a mohu Vás ujistit, že s ním vedení orchestru seznámím.

Přeji Vám co nejhezčí zážitky nejen na koncertech SOČRu a srdečně Vás zdravím.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio