KRAP a ČRo Plus

3. říjen 2016

Klub rozhlasové analytické publicistiky: důvěrný vztah k Českému rozhlasu, a přitom kritický odstup.

Vážený pane ombudsmane,

jsme rádi, že jste se ujal nově zřízené funkce osobnosti, která má zprostředkovat kontakty mezi obcí posluchačů a tvůrci programu vysílání stanic Českého rozhlasu. Od samého začátku působení našeho Klubu rozhlasové analytické publicistiky (KRAP), společně s jeho předchůdcem Klubem přátel Šestky, jsme sledovali myšlenku, jak spojit úsilí pracovníků rozhlasu s těmi posluchači, kteří promýšlejí myšlenkový obsah vysílání a kteří by rádi přispěli k povýšení jeho obsahu. Jsme si tedy v našem úsilí velmi blízcí a byli bychom rádi, kdybychom si vytvořili a udrželi kontakt.

Vážený pane ombudsmane, posíláme Vám v příloze naše hodnocení stanice ČRo Plus, které jsme vypracovali na počátku tohoto roku.

Naše nejbližší snažení bude zaměřeno na sledování a reflektování vysílání i ostatních stanic ČRo, pokud vstupují do oblasti promýšlení problémů naší společnosti, zaujímání stanovisek k nim a spolupráce na jejich řešení.

S přáním zdaru ve Vašem úsilí

Vaši členové jádra KRAPu

prof. Libor Pátý, Milan Březina, Filip Musil, Roman Elner, Jiří Kalibera a koordinátor klubu David Klíma

<hr/>

Vážený pane Klímo,

děkuji Vám, že jste mi poslal na vědomí analýzu činnosti Českého rozhlasu Plus. Svědčí o tom, že členové Klubu rozhlasové analytické publicistiky mají k Českému rozhlasu velmi důvěrný vztah, a přitom jej posuzují s potřebnou dávkou kritického odstupu. Šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Ondřej Nováček mi potvrdil, že tuto analýzu prostudoval a poté ji s některými členy Vašeho klubu prodiskutoval. Impulsy směřující k programovým záležitostem ponechávám v jeho kompetenci, poznámky k jazykové stránce vysílání předám Oddělení vzdělávání ČRo, které se stará o jazykovou výchovu rozhlasových pracovníků, kteří tzv. "chodí na mikrofon".

Korespondenční kontakt s některými členy Klubu jsem udržoval jako šéfredaktor Týdeníku Rozhlas a je přirozené, že tato spolupráce pokračuje i nyní, v mé nové pracovní pozici. Věřím, že bude pokračovat ve stejně konstruktivním duchu jako doposud.

Přeji Vám i ostatním členům Klubu hodně sil a nápadů ve prospěch celého Českého rozhlasu.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio