Švýcaři budou v referendu rozhodovat o koncesionářských poplatcích

5. únor 2018

Podle nejnovějších průzkumů se 60 % obyvatel Švýcarska přiklání k zachování poplatku za veřejnoprávní média.

Vyhlášení referenda bylo důsledkem snah iniciativy No Billag, sdružující kritiky současného systému vybírání poplatku a zejména jeho výše. Ve Švýcarsku dnes každá domácnost platí za veřejnoprávní média roční poplatek v hodnotě 451 franků (asi 9800 korun), což je nejvíce ze všech evropských zemí. Pro poskytovatele veřejnoprávního vysílání ve Švýcarsku SRG SSR tvoří koncesionářské poplatky 70 % příjmu.

Příznivci iniciativy poukazují na příliš dominantní roli SRG SSR, která brání většímu podílu komerčních médií, a na zastaralost současného systému vybírání poplatků, jenž nezohledňuje rozmach internetu a nových forem online vysílání.

Zastánci koncesionářských poplatků na druhé straně upozorňují na to, že v malé zemi se čtyřmi úředními jazyky je existence silných veřejnoprávním médií, schopných zajistit pluralitu názorů a diverzitu vysílaného obsahu, zásadní a nezbytná pro fungování přímé demokracie, jejíž uplatňováním je Švýcarsko proslulé.

Pro zrušení poplatku, které by v případě schválení bylo platné od 1. ledna 2019, se v posledním průzkumu vyslovilo 38 % dotazovaných, opačný postoj podpořilo 60 % z nich. Dvě procenta Švýcarů podle průzkumu dosud v této otázce nemají jasno. Zatím je tedy pravděpodobnější, že 4. března, kdy se referendum bude konat, zvítězí zastánci současného stavu.

Referendum se zájmem vyhlížejí nejen Švýcaři, ale i zbytek Evropy, pro kterou bude výsledek plebiscitu důležitým signálem o postavení veřejnoprávních médií v dnešní společnosti.

Aktualizace 7. 3.
Zrušení koncesionářských poplatků ve Švýcarsku bylo v referendu odmítnuto většinou 71,6 procent. Hlasování se účastnilo zvíce než 54 procent oprávněných voličů, což je výrazně nad průměrnou účastí v posledních letech (45 %)

Spustit audio