Kvalitní a nekvalitní pořady ČRo

3. srpen 2016

V programu ČRo Dvojky chybí hudební pořady. Na regionálních stanicích se navíc stále některé nekvalitní pořady opakují, zatímco jiné, kvalitní, byly zrušeny.

Pane Pokorný.

Velmi se nám líbí program ČRo Dvojky, ale velmi nám na této stanici chybí hudební pořady, a to od 12.05 do 13.00 hod. Písničky od srdce uváděl pan Junák a paní Dufková – velmi pěkný pořad, a také Trubte nám trumpety vysílaný od 18.30 hod. do 19.00 hod. a Dechovková hitparáda v r. 1998 uváděl pan Petr Fink, a Fonogram Gabriela Gösla – velmi pěkné písničky K. Hašlera, Tony Paucha, Blahník, Grac.

Pane Pokorný, sdělte, jestli tyto velmi žádané pořady hudební budou obnoveny, když je posluchači poplatníci chtějí, a proč byly zrušeny GŘ Duhanem.

Dále sdělte, proč se stále opakují na Regionálním vysílání Brno, Olomouc, Ostrava, pořady Hvězdné návraty, Staří holuby se vracejí, Co vy na to, doktore, Humoriáda denně od 16.00 do 17.00 hod., jen křik a hluk – toto jsou velmi příšerné pořady. Tyto pořady zaberou mnoho vysílacího času a zbytečně!

Velmi pěkné pořady na těchto stanicích byly zrušeny. Proč? Techno, Karambol, Planetárium, Trh práce, Seznamka, velmi užitečné programy. Sdělte, jestli budou zase obnoveny.

Proč neuděláte anketu, abyste zjistili, co žádají poplatníci?

Doufám, že mě odpovíte a bude učiněna náprava!

Mnoho let poslouchám Český rozhlas Dvojku/Praha, Ostrava, Brno, Olomouc, ale takové nepěkné pořady nebyly nikdy do vysílání zařazeny.

Očekávám Vaši zprávu a jsem s pozdravem,

Květoslava Pilčíková


Vážená paní Pilčíková,

děkuji Vám za konkrétní podněty k vysílání Českého rozhlasu. Vaše připomínky k vysílání Dvojky Českého rozhlasu předám novému šéfredaktorovi stanice Martinu Gromanovi a zároveň plánuji setkání s hudebním dramaturgem stanice, protože podnětů k hudbě na Dvojce se v poslední době sešlo velké množství. Rád bych se tomuto tématu včetně Vámi zmiňované absence některých žánrů (dechovka, lidové písničky apod.) věnoval podrobněji v některém z příštích rozhovorů v pořadu „Jak to vidíte“.

K Vašim dotazům týkajícím se programu regionálních studií jsem si vyžádal vyjádření od osoby nejpovolanější – ředitele Regionálního vysílání pana Bc. Jana Mengera. Jeho odpověď přikládám níže.

Věřím, že můj dopis stejně jako reakci pana ředitele Mengera přijmete s pochopením a jako doklad skutečnosti, že s názory posluchačů se v Českém rozhlase zodpovědně pracuje.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu


Vážená paní Pilčíková,

předně děkuji za Váš zájem o program regionálních stanic Českého rozhlasu a za Váš názor na jednotlivé pořady. Dovolte mi v krátkosti reagovat na Vaše výtky.

Pořad Humoriáda patří ve většině regionálních stanic k nejoblíbenějším a vysoce poslouchaným pořadům. Že je to úspěšný pořad, potvrzuje také velké množství pozitivních reakcí posluchačů, a to nejen během vysílání samotného pořadu.

Stejně tak pořad Hvězdné návraty, který je koncipován jako sonda do života vždy jednoho známého českého herce či komika. Posluchači velmi oceňují, že informace v něm nejsou povrchní, naopak vždy se dozvědí o probírané osobnosti spoustu dosud neznámých podrobností.

Posluchačský úspěch naopak nezaznamenaly jiné, také Vámi zmiňované pořady, jako například Co vy na to, doktore?, nebo Staří holubi se vracejí. To je důvod, proč jsme jejich výrobu ukončili a od nového roku je již regionální stanice vysílat nebudou. Zde vidíte, že názor posluchačů je pro nás velmi cenný a pokud je dostatečně určující, neváháme se jím řídit.

Pořad Planetárium vysílá Český rozhlas Sever, každou sobotu od 18:00 hodin a je možnost poslouchat jej pomocí internetového vysílání iRadio. Pořad je navíc tak posluchačsky oblíben, že jsme se rozhodli zařadit jej i do vysílání všech ostatních regionálních stanic. Takže již od ledna příštího roku si jej budete moci poslechnout například i v Brně, Ostravě nebo Olomouci.

http://www.rozhlas.cz/planetarium/oporadu/

Pořad Techno vysílá pouze Český rozhlas Hradec Králové, a sice každou neděli od 18:00 hodin. Pořad je možné poslouchat pomocí internetového vysílání iRadio.

http://www.rozhlas.cz/planetarium/oporadu/

Trh práce jsme přestali vysílat, protože se jednoduše přežil. O pořad byl čím dál menší zájem, protože uchazeči o zaměstnání jej čím dál častěji hledají přes internet. Zájem o pořad upadal také od samotných zaměstnavatelů, pro které byla tato forma inzerce málo pružná.

Karambol je pořad, který vysílal v letech 2012–2013 Český rozhlas Region. V tuto chvíli o jeho znovuzavedení do vysílání neuvažujeme, ale bereme to jako posluchačský podnět do budoucna.

Diskutujeme však o možném znovuzařazení pořadu Seznamka. Představa je zatím taková, že by tento pořad nahradil vždy jedno vydání pořadu Noční linka v každém týdnu, ale zatím je to ve stádiu úvah.

Co se týká Vámi zmiňovaného opakování některých pořadů ve vysílání, pak věřte, že je to naprosto běžná věc. Český rozhlas, stejně jako například televize, vysílá reprízy vyrobených pořadů. Je to totiž hlavně služba pro posluchače, kteří v premiérových časech neměli šanci daný pořad slyšet. Navíc premiéra a repríza každého pořadu je vždy v odlišnou denní, resp. večerní nebo noční dobu.

Dovolte mi závěrem poznamenat, že sestavit vysílání tak, aby se všechno v programu líbilo úplně všem, jednoduše není možné. Každý jsme jiný, každému se líbí něco jiného. Nejinak je tomu u rozhlasových pořadů.

Vážená paní Pilčíková, věřím, že mé vysvětlení přijmete s pochopením a přeji Vám vše dobré.

V úctě

Bc. Jan Menger, ředitel Regionálního vysílání Českého rozhlasu

Spustit audio