Léto ve znamení repríz

4. září 2017

Letní program vysílání se přizpůsobuje době prázdnin.

Vážený pane ombudsmane Českého rozhlasu,

můžete mi stručně, bez květnatých vět objasnit, proč je v období července a srpna tolik repríz na stanici Dvojka?

Domnívám se, že jako občan, který řádně každý měsíc platí rozhlasové poplatky a tím přispívá všem v rozhlase na mzdy, bych alespoň v ranních a odpoledních vysíláních uvítala aktuální rozhovory, setkání, popřípadě reprízy maximálně 1–2 x týdně.

Pokud je nutné tak často reprízovat, proč nedáváte starší rozhovory a jiné pořady na období léta, popř. prázdnin, zejména u osobností, které již nežijí?

Dále bych Vás chtěla upozornit na nesrozumitelnost a přehnanou rychlost mluvení u moderátorů zpravodajství a počasí. Nezlobte se, ale za poslední tři roky jste v tomto ušli velmi zpátečnický krok. Jako posluchači mi to připadá, že moderátor to chce mít rychle za sebou.

Děkuji za odpověď.

B. Zapletálková


Vážená paní Zapletálková,

dovolte, abych Vám, poučen zkušenostmi třiceti let práce s programy Českého rozhlasu, sdělil svůj názor na zařazování repríz v období dvou letních měsíců. Je to praxe, která se zvláště v rozhlasovém vysílání osvědčila, soudě podle naprosté většiny posluchačských ohlasů, které jsem zpracovával jako redaktor a později šéfredaktor Týdeníku Rozhlas a nyní jako ombudsman Českého rozhlasu.

V době prázdnin a dovolených mění lidé svůj zažitý rytmus a podřizují jej potřebám cestování, pobytu v přírodě a podobně. Vyrábět pro toto období nové, často finančně náročné pořady a cykly by nebylo efektivní a právem by se takový postup mohl setkat s kritikou.

Naopak mám řadu příkladů pochvalného hodnocení toho, že v létě si posluchači mohli dopřát setkání s pořady, které jim předtím z různých důvodů „utekly“.

Věc má tedy dvě roviny.

Tu první podmiňují specifické podmínky osmi letních týdnů. Zároveň je nutno podotknout, že v tomto období běží v Českém rozhlase naplno přípravy novinek, které posluchači uslyší na podzim, ale také v zimě (slavné rozhlasové silvestry se podle vyprávění pracovníků redakce zábavy rodily na koupalištích, u rybníků a při houbařských procházkách). Právě zařazování většího počtu repríz umožní věnovat o to větší částky na přípravu premiér.

Tu druhou představují samotní posluchači, jejichž potřeby a očekávání se v létě často pozmění v souvislosti s dovolenými a prázdninami.

Když jsem se v červencovém pořadu Káva o čtvrté o letních reprízách zmínil u rozhlasového mikrofonu, přišlo mi několik milých reakcí, které chválily Český rozhlas, že v létě nabízí to nejkvalitnější ze své tvorby.

Váš kritický názor samozřejmě nezlehčuji, naopak, je pro mne cennou zpětnou vazbou.

Vaši kritickou připomínku týkající se příliš rychlé mluvy moderátorů a hlasatelů budu tlumočit příslušným vedoucím pracovníkům, aby s ní mohli náležitě dále pracovat.

Přeji Vám pěkné letní dny a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio