Metadata ve streamech

2. červen 2017

Vkládání metadat do internetových streamů je v plánu, zatím ale není jasné, kdy bude obnoveno.

Dobrý den,

rád bych věděl, proč Český rozhlas neposkytuje ve svých internetových streamech metadata. Tím mám na mysli zejména informaci „StreamTitle“. Výjimkou je ovšem stanice Český rozhlas Junior Mini. Tam je však (alespoň podle mého názoru) zvolena nevhodná kódová stránka „CP1250“, namísto očekávané „UTF-8“.

Nelze věřit, že by to byl technický nebo právní problém. Zejména když na některých stanicích je po dobu prvních 45 sekund každé skladby tato informace poskytována prostřednictvím RDS radiotextu.

Právě si vyrábím internetový radiopřijímač a mrzí mě, že moje nejoblíbenější stanice (především Dvojka a Radiožurnál) tuto funkci nemají.

Překvapivé ovšem je, že v České republice je to tak i u většiny soukromých rádií. Ta však poslouchám jen minimálně a tak mi to tolik nevadí.

Je nějaká naděje, že se to do budoucna zlepší?

Děkuji a přeji hodně zdaru ve Vaší práci.

Luboš Rückl


Vážený pane Rückle,

Váš dotaz jsem konzultoval s webdeveloperem Oddělení vývoje aplikací Českého rozhlasu Vlastislavem Matouškem. Jeho odpověď přikládám.

„Dřív jsme ve streamech metadata opravdu měli a teď nemáme. Stalo se to proto, že jak my, tak play.cz jsme měnili systém programu (a jeho rozhraní), a tak to přestalo fungovat. Zprovoznit to je v plánu už dlouho, ale s nízkou prioritou. My si metadata vkládáme pod přehrávač sami, a tak tu žádný tlak na jejich vkládání do streamu nebyl (týká se to jen přehrávání na stránkách play.cz nebo internetových wifi rádií – což je dost malá skupina lidí).
Nadnesl jsem to našemu řediteli a řekl mi, že si to promyslí a zařadí to do plánu prací. Podtrženo sečteno – počítáme s obnovením funkcionality, ale v současné vypjaté situaci (nový RS a weby) zatím není jasné kdy.“

Tolik pan Matoušek. Pokud byste potřeboval zjistit další podrobnosti, prosím obraťte se buď na mne, anebo přímo na pana Matouška (vlastislav.matousek@rozhlas.cz)

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio