Mimopražští Jaktovidiči

7. březen 2017

Snahou dramaturgyně pořadu Jak to Vidí, Zity Senkové, je, aby v pořadu bylo zastoupeno co nejvíce rozdílných pohledů na naši současnost.

Vážený pane doktore,

tak se zamýšlím nad tím, zda Český rozhlas Dvojka je opravdu celostátní stanicí. Například do pořadu Jak to vidí jsou pořadu zváni prakticky pouze „jaktovidiči“ z Prahy nebo z centrálních institucí v Praze. Výjimkou je pouze pan Hoffman, který je spojen radiomostem ze zlínského studia. Nemám výhrady k vybíraným hostům, jsou jistě odborníci a jejich názory jsou podnětné. Ale opravdu se redakce tohoto pořadu domnívá, že mimo Prahu nejsou odborně fundované a komunikačně zdatné osobnosti, jejichž názory by byly přínosné pro širší okruh posluchačů? Přivítal bych například, kdyby se odborníci z mimopražských regionů vyjádřili například k problematice zdravotnictví, školství (a to nejen vysokého), k sociologii venkova nebo malých měst. Zde je problematika jiná, než jak se jeví prizmatem pražského centra.

(Bodrý Hanák by podotknul – tož ať si v té Praze plkoců, co chců, me sme me a víme svý.)

Také by mě zajímalo, proč z duchovní oblasti jsou do pořadu zvány pouze špičky katolického kléru – monsignor Malý, profesor Halík. Což by se nenašly i jiné osobnosti mimo Prahu? Svět viděný z arcibiskupského paláce nebo univerzitní stolice vypadá jinak než z oken venkovské fary. A musí to být jen představitelé katolické církve? Sám jsem sice katolík, ale myslím si, že by bylo vhodné dát prostor i představitelům jiných církví.

Jiří Vala, Kroměříž

<hr/>

Vážený pane Valo,

děkuji Vám za připomínky k dramaturgii pořadu Jak to vidí. Probral jsem je s moderátorkou a dramaturgyní pořadu Zitou Senkovou, která je přijala jako cennou zpětnou vazbu. Její snahou je, aby v pořadu bylo zastoupeno co nejvíce rozdílných pohledů na naši současnost. Zároveň je třeba, aby oslovení hosté byli ochotní dlouhodobě být k dispozici ve stanovenou dobu, což je mnohdy na překážku konečné domluvě, a v neposlední řadě je nutné, aby byli schopni srozumitelně a na potřebné úrovni své názory předávat posluchačům.

Co se týče Vaší první připomínky, dovolte mi ocitovat vyjádření paní Senkové:

Řekla bych, ze pan posluchač má pravdu tak napůl. Vždyť tři pondělky v měsíci jsme propojeni s moravským Zlínem a čtvrté pondělí je host sídlící v Brně, byť vysílá z Prahy. V sestavě je několik Moraváků, třeba pan profesor Hlaváč či paní Pilátová. Ačkoli radiomost není vzhledem ke kontaktnímu pořadu zcela ideální, není to problém a v minulosti takto vysílalo několik hostů, například pan Keller z Ostravy či psychiatr Max Kašparů z Jihlavy. Tím ale rozhodně nechci říct, že bych se bránila kvalitním hostům mimo Prahu. Naopak. Jsem pro co největší pestrost názorů, profesí i geografickou. Ve výhledu mám vědce z jižních Čech, což by též korespondovalo s inspirativní připomínkou pana posluchače.

O připravenosti paní Senkové oslovovat nové zajímavé osobnosti i mimo Prahu nepochybuji, pokud byste měl zajímavé tipy, rád jí je předám.

Stejně tak budu tlumočit šéfredaktorovi Dvojky Vaši připomínku týkající se absence zástupců nekatolických konfesí. Je to podle mého názoru oprávněný podnět a já doporučím vedení stanice i dramaturgii pořadu, aby se nad ním zamyslelo.

Věřím, že Vám poslech Českého rozhlasu bude nadále poskytovat dostatek inspirace i zajímavých zážitků.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio