Mimořádné programové změny

24. květen 2022

Český rozhlas umisťuje vzpomínkové pořady na zesnulé osobnosti zpravidla do časů, kdy se vysílají reprízy. 

Dobrý den,

ráda bych se prosím zeptala, proč neodvysíláte díl Toulek českou minulostí, když místo něj dáte jiný pořad (v případě připomenutí nějaké významné osoby, koncertu apod). Změnu úplně chápu, ale naprosto nerozumím tomu, proč vynechaný díl Toulek nemůžete dát 2. den? Já vím, že se dá poslechnout na internetu, ale kdo ho nemá, má smůlu? Vždyť by to snad nevadilo? Zase to přeci není tak často. Opravdu by mě zajímalo, proč tomu tak není, děkuji za odpověď.

S pozdravem

M. B.

_______________________________________________________________________

Vážená paní,

děkuji Vám za dotaz. Vzpomínka na zesnulou osobnost formou vhodného pořadu je projevem úcty a posluchači tento způsob přijímají s pochopením, stejně jako si na tento důvod změn v programech zvykli diváci České televize. Český rozhlas umisťuje vzpomínkové pořady na zesnulé osobnosti do časů, kdy se vysílají reprízy. Týkalo se to například repríz některých dílů pořadu Láska za lásku. U vedoucího programu Dvojky Tomáše Vacka jsem si před chvílí ověřil, že 798. díl Toulek českou minulostí se dnes vysílat skutečně nebude, ale seriál bude pokračovat 799. dílem. Je to z toho důvodu, že by bylo nutné následně přeprogramovat celý cyklus. Vzhledem k jeho rozsahu by to znamenalo pracné ukládání jednotlivých dílů do nových termínů a k tomu by museli být staženi pracovníci z jiných úkolů. Jak sama píšete, 798. díl je dostupný na webu, viz tento odkaz:

https://dvojka.rozhlas.cz/798-schuzka-charles-sealsfield-anebo-karel-postl-popice-7941051

Jistě se může stát, že některý z posluchačů nebude moci tento díl slyšet. Je mi to líto, ale na druhé straně je dobré vědět, že právě posluchači Dvojky jsou neobyčejně aktivní v poslechu pořadů z webových stránek Českého rozhlasu. Dvojka je v tomto ohledu rekordmanem v rámci všech stanic Českého rozhlasu. Jinými slovy, právě posluchači Dvojky si nejvíce oblíbili poslech pořadů této stanice v časech, kdy se jim to hodí, nezávisle na reálném čase vysílání. Mohu proto předpokládat, že zájemci si poslechnou vynechaný 798. díl z webových stránek. Nasvědčuje tomu i ta skutečnost, že kromě Vašeho dopisu si na tuto věc jiní posluchači nestěžovali. Což samozřejmě nebyl důvod, abych se Vašemu dopisu poctivě nevěnoval.

S přáním pěkného víkendu a s díky za pochopení

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio