Minimálně dva zdroje – zásada pro zpravodajství Českého rozhlasu

16. červen 2017

Dva na sobě nezávislé a důvěryhodné zdroje jsou podmínkou pro uveřejnění každé informace.

Dobrý den,

toto rozhlas vysílal!?

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/438545-zeny-z-parizske-ctvrti-se-kvuli-obtezovani-migranty-boji-vychazet.html

Místo abyste toto poslali do éteru, tak se tyto zprávy mažou?! Ať si lidi sami udělají obrázek o tomto problému.

Petr Macner


Vážený pane Macnere,

děkuji za Váš podnět ke zpravodajství. Jak jsme ověřili, Český rozhlas zprávu, kterou zmiňujete skutečně nevysílal. Nelze však za touto skutečností hledat úmysl selekce témat, nýbrž snahu o důvěryhodnost a korektní práci se zdroji informací.

Blíže Vám situaci osvětlí slova kolegů ze zahraniční redakce, které přikládám:

Informaci o napadení žen v 18. pařížském okrese přinesl ve Francii deník Parisien, ze kterého čerpá článek serveru Seznam – Novinky. Politikou Českého rozhlasu je podávat zprávy, které má ověřené minimálně ze dvou nezávislých zdrojů, nebo agentur, které se řídí stejným pravidlem. Tuto zásadu server Novinky nemá, a proto cituje pouze jeden zdroj, který uvádí danou informaci. Český rozhlas ji nemohl ověřit poznáním přímo na místě, protože náš zpravodaj ve Francii Jan Šmíd byl v Cannes, odkud podával informace o mezinárodním filmovém festivalu. Informace o napětí mezi původním obyvatelstvem Francie (i Francouzi afrického nebo jiného původu) a přistěhovalci přinášíme pravidelně. Lze připomenout reportáže z tábora migrantů v Calais nebo na hranicích s Itálií. V tomto případě jsme na první pohled alarmující zprávu ale nemohli ověřit, a tedy ani nemohli zveřejnit tak, jak to bez ověřování udělal server Novinky.“

Ke stanovisku zahraniční redakce jen doplním, že povinnost ověřovat informace ze dvou důvěryhodných a na sobě nezávislých zdrojů ukládá redaktorům přímo Kodex Českého rozhlasu.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio