Moderátorský styl Dalibora Gondíka

17. leden 2020

Pro Dalibora Gondíka se vedení Dvojky rozhodlo kvůli tomu, že má s moderováním na této stanici zkušenosti a dobře zná cílovou skupinu.

Dobrý den, pane doktore,

mnoho let poslouchám Dvojku ČRo, je to moje oblíbená stanice v tomto tak rozkolísaném světě. Prosím, již dlouho trpím jak zvíře moderací pana Dalibora Gondíka. Je zřejmé, že vedení ČRo vyměnilo pana Holoubka za tohoto pána pro jeho tzv. "slávu" v médiích naší malé země, leč ani tato obliba není zárukou toho, že Gondíkova moderace je kvalitní a odpovídající standartu takové instituce jakou ČRo bezpochyby je. Nevím, co pan Holoubek provedl a počítám s Vaší odpovědí stylem "neurazit a odpovědět" otravnému posluchači, kam asi ve Vašich očích budu přidělen. Ale pokud je to možné, započítejte mou reakci mezi ty ostatní mínusové na adresu D. G. a třeba se to někdy zase změní k lepšímu. Totiž ten cit pro vhodnost nejrůznějších projevů a pro nastavení a udržení určité úrovně komunikace nelze nijak naučit, to musí člověk v sobě mít. Moc mě to mrzí, ale už jsem to opravdu nemohl vydržet, tak píšu. Jinak přeji hodně sil ve Vaší jistě nelehké práci.

Srdečně zdravím.

P. S.

___________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za kritické hodnocení moderátorského stylu Dalibora Gondíka. Nejsem si jist jménem Jiřího Holoubka, když píšete o jeho výměně s panem Gondíkem. Jiří Holoubek uváděl ranní vysílání na Dvojce před několika roky, v posledních letech to byl Jan Kovařík. Ani jeden z těchto pánů nic neprovedl, Jan Kovařík byl po letech vstávání v časných ranních (či spíše pozdních nočních) hodinách unaven a chtěl změnu – té se mu dostalo, protože uvádí polední pořad Pokračování za chvilku a další pořady. Jiří Holoubek s Šárkou Volemanovou uvádějí dopolední živé vysílání. Pro pana Gondíka se vedení stanice nerozhodlo kvůli jeho herecké profesi (to bývá v případě moderace spíše problém, je to zcela jiná disciplína a herci s ní většinou mají problém). Bylo to díky tomu, že má s moderováním na Dvojce zkušenosti, patřil v nedávné minulosti mezi její oblíbené moderátory a dobře zná cílovou skupinu.

Na moderování Dalibora Gondíka mi přicházejí souhlasné i kritické reakce. Vybírám z posledních dnů:

  • S velkým politováním musím říci, že současný ranní program uváděný panem Gondíkem a jeho projev se velmi podobá komediantům u pouťových atrakcí. Bohužel musím konstatovat, že jak formou projevu i jeho obsahem. Nevím, zdali jsem sám, kdo poukazuje na tento nešvar.
  • Mám pocit, a nejenom já, že v poslední době se tento pořad začíná přibližovat regionálnímu komerčnímu rádiu. Konkrétně pan Gondík mi připadá velice roztěkaný, nesoustředěný a někdy velice trapný. Asi si myslí, že je na divadelní scéně, anebo je to tím ranním běháním :-)))), které ho vyčerpá.
  • Chválím pana Kovaříka, chválím, že to nemá večerní opakování, nadšená jsem z Dalibora Gondíka, je to skutečná pecka. Dva na dvojce, úžasné, Blízká setkání jak s oběma dámami, bohužel strašná zpráva, že odešla paní Lekešová, zanechala paní Kostkovou samotnou. Aleš Cibulka, to je stejné hodnocení, jako pana Gondíka, sršící rakety. Za chvíli budu mít Láska za lásku, kdyby tisíckrát opakováno, je to laskavost sama a ta je dnes vzácná.
  • ČRo2 mám naladěn celodenně. Chtěla bych vyslovit poděkování a obdiv zejména panu Daliboru Gondíkovi, z kterého v ranním vysílání čiší energie a dobrá nálada, kterou předává posluchačům a s grácií a vtipem zvládá i různé nečekané situace.

Podobně rozporné reakce přicházejí i na další moderátory. Při stovkách tisíc posluchačů to asi jinak ani nejde. Problém by byl, kdyby se v mé agendě objevovaly jen reakce záporné. I to se v případě některých moderátorů dělo, a když to řeknu stručně, už se ve vysílání neobjevují. Samozřejmě je dobře vzít v úvahu názory těch, komu je vysílání určeno, minimálně proto, aby s těmi kritickými dopisy vedení stanice i sami moderátoři pracovali a vzali si z nich poučení.

Vaši reakci jsem zařadil mezi ty „minusové“ a jak mi velí povinnost, seznámím s ní šéfredaktora Dvojky Ondřeje Nováčka.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio