Morbidní detaily ve zpravodajství

14. duben 2022

Vysílání Radiožurnálu není určeno dětem a editoři Zpravodajství těžko mohou při přípravě zpráv a publicistiky tento faktor zohledňovat.

Dobrý den,

každý den ráno s rodinou posloucháme vysílání Radiožurnálu. V pondělí 28/3 v cca 7:12 ve zprávách reportáž / překlad o zasaženém muži u stánku s rozstřeleným mozkem všude okolo. Jak to máme dětem vysvětlovat? Mohli byste se prosím zamyslet, jaký typ zpráv dáte do vysíláni v 7 hodin ráno? Děkuji!

S pozdravem

O. S.

________________________________________________________________________

Vážený pane,

před otázkou, jak dětem vysvětlovat to, co se děje nedaleko od nás, stojí rodiče i příbuzní dětí, já nejsem výjimkou. Ocitáme se mezi dvěma póly: uchránit děti před negativními vlivy, anebo jim umožnit, aby nahlédly děsivost války. Univerzální recept nikdo nevymyslel a každý z nás postupujeme tak, jak uznáme za vhodné. Vysílání Radiožurnálu není určeno dětem a editoři Zpravodajství těžko mohou při přípravě zpráv a publicistiky tento faktor zohledňovat. Jsou povinni respektovat obecné hodnoty humanismu a vystříhat se postupů příznačných pro tzv. tabloidy neboli bulvární média. Jednu větu v reportáži válečného zpravodaje, dokreslující hrůznou absurditu války, nehodnotím v kontextu vysílání jako porušení povinností média veřejné služby.

Mohu Vám doporučit podcast Dismanova rozhlasového dětského soboru, který vysvětluje některé aktuální jevy přiměřeně dětskému věku:  
https://radiozurnal.rozhlas.cz/deti-se-ptaji-na-ukrajinu-specialni-podcast-dismanova-souboru-ceskeho-rozhlasu-8705532 

Stejně tak Vám doporučuji sledovat vysílání Rádia Junior, které se vhodným způsobem věnuje i aktuálním tématům.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio