„Motiv činu neznámý“

1. srpen 2017

Český rozhlas ctí pravidla objektivního zpravodajství, proto své zprávy edituje na základě ověřených faktů.

Vážený pane Pokorný,

dnes na Českém rozhlase Dvojka jsem opakovaně při zprávách slyšela formulaci o vrahovi z Egypta: „Motiv činu není znám…“.

Já bych myslela, že tato věta by se měla vypustit, protože je to dle mého názoru velmi hloupé – jaký motiv může mít člověk, který zabije nevinné lidi na pláži: jedině jeden, a to nesmyslnou nenávist. A víme to všichni.

Děkuji.

Čermáková


Vážená paní Čermáková,

děkuji Vám, že jste se na mě s Vaším postřehem obrátila. Je dokladem toho, že zpravodajství Českého rozhlasu vnímáte velmi citlivě a přemýšlíte nad jeho obsahem.

Souhlasím s Vámi, že čin, který měl za následek několik zmařených životů, může být motivován nenávistí. Žijeme bohužel v době, kdy tragických událostí, za kterými stojí rasová, politická či náboženská nenávist, přibývá. Proto ve chvíli, kdy se odehraje podobná tragédie, vedou úvahy většiny z nás právě tímto směrem.

Možností, které za podobnými činy mohou stát, je však více, od kriminálních a ekonomických motivů až po psychické onemocnění jedince.

Český rozhlas ctí pravidla objektivního zpravodajství, proto své zprávy edituje na základě ověřených faktů. V současné době jsou již zveřejněny další podrobnosti k celému případu, z nichž vyplývá, že pachatele vedl opravdu motiv, který uvádíte. Ale ve chvíli, kdy byla Vámi zaznamenaná zpráva vysílána, nebyly motivy tohoto činu známy. Z toho důvodu bylo korektní uvést, že motivy útočníka zatím nejsou objasněny. Posluchači tak dostali informaci, která byla v danou chvíli dostupná.

To ale neznamená, že by Český rozhlas záměrně zamlčoval nebo zkresloval skutečný stav světa kolem nás. Má však velmi přísně nastavená profesionální kritéria, z nichž nesmí slevit. V tom spočívá jeho nenahraditelnost a jsem přesvědčen o tom, že tato poctivost vůči posluchačům je jedinou správnou cestou.

Věřím, že mé vysvětlení přijmete s pochopením.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio